Bonde Ove Aasebø lå og sov i sengen hjemme i Trengereidfjord da telefonen ringte klokken 03.45 natt til lørdag. Han ble bedt om å stille med tankvogn og vann hos naboen så fort som mulig.

— Det tok litt tid før jeg fikk summet meg. Men jeg skyndte meg å hente vognen og utstyret som trengs, og sugde opp 3000 liter vann fra en elv i nærheten.

- Kjempefantastisk

Brannvesenet hadde allerede brukt opp vannet de hadde med seg til huset som sto i flammer på Nordbø. Bekken i nærheten var tørket ut, og dermed var de avhengige av hjelpsomme naboer for å forhindre at brannen spredte seg til skogen.

— De to bøndene gjorde en kjempefantastisk innsats. All honnør til dem, skryter varabrannsjef i Samnanger, Jan Ove Haga.

Han rykket ut til brannen sammen med det øvrige mannskapet klokken 03.00 natt til lørdag. 19 minutter senere var de fremme, men da var det allerede for sent.

— Da vi kom hadde flammene slått gjennom taket på nesten hele huset, og det brant ut av vinduene. Huset var det jeg vil karakterisere som overtent, så det var ikke noe vi kunne gjøre for å redde det. Det viktigste var å forhindre at brannen spredte seg, forteller Haga.

- Pustet inn røyk

Mannen (33) som bodde i huset har, etter det BT får opplyst, våknet av røykvarsleren, og klarte selv å varsle brannvesenet. Det samme gjorde naboer som så røyken sive ut fra et vindu i huset. Mannen var alene i huset da det brant.

— Vi snakket med ham. Han var oppegående, men hadde pustet inn røyk og ble sendt til sykehus, forteller vakthavende politibetjent i Kvam og Samnanger.

De to bøndene var på plass ved det brennende huset med hver sin gjødselvogn en halv time etter å ha blitt vekket. Til sammen sprøytet de på hele 30.000 liter i løpet av natten. Og til langt ut på morgenkvisten lørdag var Torleif Våge fremdeles i gang med etterslokkingen.

Humrer av rosen

— Jeg skal kjøre et par vogner nå. Det ulmer fremdeles, sa gårdbrukeren til BT klokken 11 i går formiddag.

Brannvesenet kjenner foreløpig ikke årsaken til brannen. Politiet vil vente med å gjøre branntekniske undersøkelser til ruinene er avkjølt, og regner med å dra ut dit enten søndag eller mandag.

Bonde Ove Aasebø må humre litt når han får høre at brannvesenet skryter av hans innsats med gjødselvognen:

— Det er godt noen kan skryte av at vi bruker vognene. Det pleier som regel å være motsatt, sier han, men legger ydmykt til:

— Det skulle bare mangle at vi stiller opp når noen trenger hjelp.