Det er Tripadvisor som har lansert listen over de mest populære byene i Norge blant deres brukere. På førsteplass kommer Oslo, tett etterfulgt av Tromsø og Kirkenes. Bergen kommer på en fjerdeplass.

— De som har stemt på andre byer enn Bergen, kan umulig ha vært i Nordens vakreste by, mener ordfører Trude Drevland.

Listen er basert på anmeldelser, både i antall og i kvalitet for de ulike byene i Norge.

- Oslo best på kultur

Østlendingene på sin side, smiler like mye som når Vålerenga vinner over Brann. De er slett ikke overrasket over resultatet, som blir begrunnet med følgende beskrivelse: «Den 1000 år gamle norske hovedstaden ligger innerst i Oslofjorden. Den fantastiske beliggenheten gir et hint om villmarksopplevelsene som ligger like utenfor byen.»

— Vi er faktisk ikke overrasket. Vi leverer bra, og vi har flest turister. Vi har et stort og rikt tilbud, og folk kommer både for naturen, kulturen og matopplevelsene. Flere og flere etterspør også arkitektur, sier turistsjefen i Oslo, Bente Bratland Holm.

- Men er Oslo vakrere enn Bergen?

— Jeg svarer diplomatisk. Bergen er den vakreste naturbyen, mens Oslo er den beste kulturbyen, sier hun og fortsetter:

— Vi er jo egentlig ingen motstandere heller, utenom når fotball-lagene møtes. Mange lander i Oslo, og så drar de videre til Bergen. De fleste vil se både hovedstaden, i tillegg til fjord og fjel, sier hun.

OSLO PÅ FØRSTE: Hvem er vakrest i landet her? Oslo, ifølge Tripadvisors brukere. Her fra Vigelandsparken, et av stedene brukerne trekker frem som et høydepunkt.

Et nasjonalt landemerke

Reiselivsdirektør i Bergen, Ole Warberg, forteller at Bergen vanligvis scorer høyt.

— I verdenssammenheng kommer vi alltid høyt opp på listene, både når journalister kjører kåringer og når turoperatører spør sine kunder. Oslo vil alltid trekke en del folk, da det er hovedstaden. Bergen og Bryggen er jo et nasjonalt landemerke, sier turistsjefen.

Han legger til at det er mange ulike kåringer, og at Tripadvisor ikke alltid er like representativt.

— Det kommer jo an på hvilke turister man tar i mot, og hvorvidt de er aktive på slike nettsteder, sier han.

Anmeldelser slår annonser

Holm forteller at turistnæringen i Oslo bruker mye tid på å få turistene til å legge igjen anmeldelser.

— Vi vet at annonser ikke er like mye verdt som det turistene sier. En fersk undersøkelse fra Tripadvisor viste at 40 prosent av de som besøkte nettstedet, skiftet destinasjon. Det sier litt om hvor verdifulle anmeldelsene er, sier hun.

bergen rqaaaanking.JPG

I Oslo er er det blant annet Vigelandsparken og Holmenkollen som blir trukket frem som «ting å gjøre». I Bergen er det Fløyen, Bryggen og Trollhaugen som er på topp.

— Stolte bergensere

Ordfører Drevland nøler ikke med å ramse opp årsakene til hvorfor Bergen burde vært på topp.

— Nydelig sentrum, vakre historiske bygninger, grønne lunger med betlantning, kort vei til attraksjoner, kunst, kultur og natteliv. Og sist, men ikke minst: Åpne, engasjerte bergensere med stolthet for byen sin, sier hun og legger til:

— Jeg tror ikke Tripadvisor er representativ lenger.

Om Bergen skriver Tripadvisor følgende: «Den fargerike norske byen er også en inngangsport til majestetiske fjordene. Bryggen vil gi deg en følelse av den lokale kulturen - ta litt tid til å knipse bilder av de hanseatiske byggene som ser ut som de er fra et filmsett. Ikke pust for dypt når du besøker det utendørs fiskemarkedet, en påminnelse om byens rolle i tidlig handel med fisk.»

Hvilken by mener du fortjener førsteplassen?