Internt sier de bare CC-Bergen. Men offisielt tilhører 29 mennesker den eksklusive klubben Corps Consulaire de Norvége, avdeling Bergen. I klartekst er det alle konsulene i byen mellom de syv fjell. De honorære konsulene, må vite. De som aldri får penger for jobben, men gjør den av ære. Penger har de forresten nok av allerede, de som tilhører CC-klanen i Olav Kyrres stad. Og kanskje er det nettopp deres dype lommer som har skaffet dem tittelen? Eller kanskje er det familienavnet?

Noen få av dem heter bare visekonsul. Fordi landet de representerer mener det er nok. Og så er det en eller to som bærer tittelen generalkonsul. Slik Bjarne Rieber, selvsagt, er det for Danmark.

Malplassert røykelov

Milliardæren Bjarne Rieber uteble forresten i går fra 25-årsjubileet til alle dem som kan ha CC-skilter på bilene. Det gjorde også byens rikeste, Trond Mohn, Koreas ypperste i Hansastaden.

Likevel har røykeloven sjelden vært mer malplassert enn i de innerste gemakker på SAS-hotellet på Bryggen i går kveld. For der manglet liksom bare høy sigarføring. Ellers var alt som det skulle være. Det raslet i kostbare smykker. Og det ble snakket dannet, som det sømmer seg, med selve presidenten for Corps Consulaire de Norvége til stede – Trinidad & Tobagos konsul, flysendt fra hovedstaden: Rolf E. Holmen.

– Du må gjerne fleipe med oss. Men det var før i tiden det virkelig var prestisje bak en konsultittel. Dette handler om en seriøs jobb. Der flere gjør en fantastisk innsats. Kjell Nygaard, for eksempel, ble hedret i Oslo torsdag, med høy orden fra Romania, for over 40-års formidabel innsats for det landet, sier Holmen.

Gikk i arv

– Det er riktig at konsultitler gikk i arv tidligere. Kanskje er det fortsatt slik for noen lands vedkommende. Men nå leter de fleste etter de mest skikkede, gjerne med gode kontakter i næringslivet, sier Nederlands konsul, arrangementsansvarlig for jubileet og nestleder i CC-Bergen, Monica Salthella.

Som også, til daglig, er administrerende direktør i Formuesforvaltning AS.

Før i tiden, og lenge før konsulforeningen ble stiftet, ville Monica Salthella ha vært en raritet i en slik sammenheng, og bare vedheng på ball for uorganiserte konsuler. På festen i går kveld var det imidlertid flere kvinner med konsultitler. Totalt er fem av 29 konsuler i Bergen av det såkalte svake kjønn.

Skipsreder Atle Jebsen var en av de sjeldne, mannlige ledsagerne på festen i går. I armen på visekonsul for Frankrike, Arnhild Jebsen.

Det var forresten skuffende mange høyst ordinære advokater til stede, honorære konsuler de også. Men for all del; vi fant mange, kjente erkebergenske navn blant de feirende også. Og toppnavn fra byens næringsliv. Dessuten stakkars Henning Warloe, byens kulturbyråd, som kom i vanlig dress.

– Jeg får leve med det, sukket han, men understreket samtidig at byens konsuler gjør mye godt. For landene de representerer.

– På mange måter blir vi en slags Rotary-klubb. Jeg har stort utbytte av kontakten med de andre konsulene, sier Uruguays konsul, Nordahl Anthonisen.

– Bare en myte

– Og så kan dere vel kjøre hjem i beruset tilstand, med immunitet og CC-skilter på bilene?

– Den påstanden er bare en myte. Jeg tror ikke det finnes en eneste konsul i Bergen som bruker CC-skilt på bilen. Det er i det hele tatt lite glamour i denne bransjen. Det er mest seriøs jobbing. Men det er klart vi skjønner at vi er tilbudt tittelen fordi vi har et stort nettverk, og kanskje litt dypere lommer enn andre, sier lederen for konsulene i Bergen, Storbritannias konsul. Rolf Hestness.

DE YPPERSTE: Fra venstre presidenten for Corps Consulaire de Norvége, konsul Rolf E. Holmen, nestleder for konsulene i Bergen, Monica Salthella, og leder for de bergenske konsuler, Rolf Hestness.
Ørjan Deisz
LEDSAGER: Selv en så prominent bergenser som skipsreder Atle Jebsen (t.h.) var bare ledsager i det celebre selskapet i går kveld. Som anheng til Frankrikes visekonsul, Arnhild Jebsen (t.v.).
Ørjan Deisz
KONSULBUKTEN: Statsraaden på SAS-hotellet ble raskt omdøpt til Konsulbukten i går kveld. Her noe av den celebre forsamlingen, med fra venstre Tone Henschien, Hans P. Henschien (gresk konsul), Evi Namtvedt og Peter Namtvedt jr. (belgisk konsul). Sistnevnte prioriterte jubileet før gamlekarfest for buekorpsgamlekarer. Det forteller mye om betydningen.
Ørjan Deisz