Dette skaper et sosialt skille, mener Kjersti Toppe, leder i Senterpartiets bystyregruppe. Selv har hun sendt barna på privat svømmekurs.

— Mange foreldre må ta saken i egne hender. Dette skaper et sosialt skille. Det er ikke alle som har råd til kurs eller Sydenferie, eller som tar barna med på stranden, sier Toppe.

Læreplanen krever mer svømmeundervisning i skolen, men i Bergen blir det stadig mindre plass i bassengene.

Dermed er det på Helleneset, i Syden og på private svømmekurs at barna i Bergen har tid til å lære seg svømming, dykking og livredding.

Tøffere krav

I bukten på Helleneset viser Elias Christiansen (7) frem svømmetakene moren har lært ham. På ferieturen til Montenegro i sommer, tok også lillebror Ismail (4) sine første svømmetak.

Men ikke alle er like flinke som brødreparet. En undersøkelse fra 2005 viser at halvparten av elevene i femteklasse ikke er svømmedyktige.

Kunnskapsløftet har hevet kravene undervisningen. I læreplanen står det at elevene skal kunne svømme etter fjerdeklasse, dykke etter syvende og utføre livberging etter tiende.

Mange elever har ikke mer enn ti timer svømmeundervisning i løpet av hele grunnskolen.

— Det er nærmest umulig å lære alt man skal lære på ti timer. Byrådet har forsømt elevene, sier Toppe.

Savner engasjement

Mangel på svømmehaller får skylden, og Toppe spår enda tøffere tider.

— Det blir stadig flere elever i Bergen, og så vidt jeg vet er det ikke planlagt å bygge basseng ved noen av de nye skolene, sier Toppe.

Rå skole i Rådalen er blant skolene som har basseng. Skolen skal legges ned og erstattes blant annet av en ny skole i Ytrebygda. Den har ikke basseng.

Toppe tror heller ikke situasjonen blir bedre seg med det nye svømme- og stupeanlegget på Nygårdstangen.

— Det er ikke lagt ned føringer for å sikre plass til skoleelevene. Når dette bassenget kommer, vil også Sentralbadet legges ned, sier Toppe.

Politikeren etterlyser mer engasjement fra byrådet. I 2006 foreslo opposisjonspartiene å kartlegge behovet for svømmeanlegg i forbindelse med skolebruksplanen for 2007 til 2016.

— Dette ble nedstemt av byrådet. Byrådspartiene har pompøse visjoner om å være best på barn og unge som de repeterer om og om igjen, men svikter når det kommer til stykket, mener Toppe.

Store forskjeller

Både i Stavanger og Trondheim har kommunen fremmet saker for å innfri svømmekravene i Kunnskapsløftet, ifølge Toppe.

— De andre byene er mye mer på hogget. I Bergen har vi ikke hatt en eneste sak så lenge jeg har sittet i bystyret, sier Toppe.

Fagdirektør for barnehage og skole i Bergen kommune, Harald Hundvin, sier mengden svømmeundervisning varierer mye fra skole til skole. Noen har eget svømmebasseng på skolen og får mye svømmeundervisning. Andre elever må fraktes med buss til svømmehallen.

— Vi forholder oss til det som er vedtatt av politikerne og prøver å legge til rette for at så mange som mulig får mer enn minstekravet. Vårt mål er at flest mulig skal få et best mulig opplæringstilbud, sier Hundvin.

Burde foreldrene selv ta ansvar for å lære barna sine svømming?

Rune Berentsen