— Med det fine været vi har hatt i det siste, er det dessverre mange katteeiere som synes synd på katten sin og slipper den ut i naturen, gjerne på landet eller et annet sted der katten ikke er kjent. Så tror de at den finner veien hjem igjen sånn helt av seg selv. Men katter trenger faktisk flere måneders utendørstrening før de har utviklet orienteringsevnen sin såpass at veien hjem ligger klar.

Dyrlegeassistent Marianne Sande ved Dyreklinikken Vest sukker oppgitt. Foran seg har hun en vakker rød og hvit hunnkatt, som ble påkjørt og overlatt til seg selv ved Spar-butikken på Tertnes mandag kveld.

Påkjørt på Tertnes

Den vakre katten har det tydelig vondt. Trolig må den avlives.

— Det var en tilfeldig motorsyklist som til sist forbarmet seg over henne der hun lå. Han er tydeligvis en god dyrevenn, som gjorde det han kunne for å hjelpe. Til sist fikk han tak i noen som kjørte den skadde katten fra Tertnes og til dyreklinikken vår i Loddefjord. Det er nemlig vi som har døgnvakt denne uken, forklarer dyrlegeassistenten.

Det stakkars dyret er blank og fin i pelsen og er helt tydelig en tam huskatt som ikke rakk hjem før ulykken inntraff. Nå ligger hun helt stille i et stort bur langt fra hjemmet. Når vi godsnakker med henne, ser hun bare sårt på oss og gir fra seg klagende, lave mjauelyder. Tross smertestillende er det tydelig at hun har det vondt. Det er hjerteskjærende å se på.

— Hun har trolig brudd i bekkenet og i underkjeven, og kan nok ikke gå på bakbena før en eventuell operasjon. Men dessverre er hun ikke øremerket, så vi vet ikke hvem vi skal kontakte før en eventuell operasjon eller avlivning, forklarer dyrlege Jannicke Jæger.

Forhåpentlig leser eierne dette og kontakter Dyreklinikken Vest fortere enn svint - før det er for sent ...

Påkjørt på Skjold/Midttun

I buret ved siden av sitter en litt mer våken kattepus. Den kastrerte ungkatten blinker nysgjerrig med gulgrønne katteøyne. Han slikker seg litt i den lange, rødbrune og hvite pelsen. Kommer ikke noen og henter meg snart?

— Han her er allerede operert og klar til hjemsending. Problemet er at vi ikke vet hvem det er som eier ham. At det er en huskatt, er vi ikke i tvil om, for han er både kastrert og øremerket. Dessverre klarer vi bare å tyde de første fire sifrene i merkingen, som er 9024. Egentlig var han heldig tross uhellet, for dem som kjørte på ham - det var midt på natten - tok ansvar og fraktet ham hit på direkten, forklarer Jæger.

Den rødbrannede katten gjesper og strekker seg langstrak inne i buret. Så stikker han en pote ut gjennom sprinklene, som for å si hei. Dyrlegen smiler ømt og slipper ham ut så han får hilst skikkelig på oss. Det faller i god kattesmak.

— Han hadde fått kutt i tungen og rift under haken, og var nokså tummelumsk da vi fikk ham inn. Nå håper vi bare at eierne tar kontakt, sånn at han får komme hjem igjen. Det fortjener han, sier Jannicke Jæger og stryker ømt over den rødbrune katteryggen og oppetter den lange, buskete kattehalen.

— Mjaooo! Den røde pelsdotten er tydeligvis enig i det.

Bør være nærmere ett år

— Som sagt er det viktig å trene katten opp før den slippes ut. En god regel er å vente til den er minst ti måneder gammel, før man innfører en gradvis tilnærming til nærområdet der den bor, forklarer dyrlegeassistent Sande.

Og da bør dyret være både øremerket og kastrert eller sterilisert. Mange katteeiere slipper kattungene ut altfor tidlig, og ofte uten noen form for oppfølging. Det får som regel fatale følger, får vi vite.

— Resultatet ser vi her på klinikken nesten hver eneste dag. Nei, jeg skulle ønske det var litt mer gjengs respekt for kattedyret. Det er altfor mange som tror at det å ha katt går sånn helt av seg selv. Sånn sett er det stor forskjell på katte- og hundeeiere, sukker den dyrekjære dyrlegeassistenten.

knut egil wang
knut egil wang
knut egil wang