Uten tåfis og garantert fri for gnagsår spankulerer ingeniøren rundt i verden. Denne uken besteg han Preikestolen i Lysefjorden kun på egne fotsåler.

— Men det høres da veldig vondt ut? Uten sko gjennom steinrøysene i Ryfylke?

— Nei da, det var ikke noe problem. Turen tok seks timer, og jeg kjente ingenting i føttene. Da bar jeg min fire år gamle sønn på skuldrene store deler av turene. Det ble 20 kilo ekstra, og alle spurte meg om ikke det tok på beina. Men det var i skuldrene jeg fikk vondt, ler tobarnsfaren.

Bryllupsvals i sko

Det var i oktober i fjor 34-åringen tok skrittet og satte fottøyet på skohyllen en gang for alle. Det vil si, 100 prosent skofri er han ikke.

— Nei, jeg må bruke vernesko noen ganger i jobbsammenheng, for eksempel når jeg var ute på Gullfaks-feltet denne måneden. Dessuten har jeg brukt sko i bryllup, og når jeg skal på ski eller sykle, innrømmer Haugan.

— Likevel: Hvordan i alle dager kom du på at du skulle kaste skoene? Også i Norge, om vinteren?

— Som alle gode ideer, kom også denne fra internett. Jeg oppdaget jeg at det er mange rundt om i verden som kun går og løper barføtt. Ikke minst i USA, der det er like kaldt om vinteren som her.

Tok det på hælen

Selv om poenget med barbeint-livet er at det er bedre for føttene, medgir Haugan at han tente på tanken først og fremst det var en artig idé.

— Foreldrene mine vil si at jeg alltid har funnet på sånne rare ting. Men samtidig er jo dette føttene er laget for. Sko er unaturlig og skadelig, sier han.

I sko vil nemlig de fleste lande på hælen og dermed ikke utnytte den naturlige fjæringen som finnes i foten, mener han. Etter å ha trent seg litt, kan man gå barføtt i timevis uten å få blemmer eller træler.

— Men hva med vinteren? Har du ikke hørt at du skal holde beina tørre og varme for å unngå å bli syk?

— Det tror jeg er en myte. Jeg var ikke mer forkjølet enn normalt i vinter, selv om jeg gikk ute i snø og is uten sko, sier stordingen.

Ikke skodd for vinter

Han forteller at det største problemet om vinteren slett ikke er snøen, men forsøkene vi gjør på å bli kvitt den. Strøsand stikker forferdelig under fotsålen, og saltet gjør at isen blir mye kaldere enn den egentlig er.

— Det er klart, jeg kan ikke gå veldig lenge barbeint i snøen. Men turer på fem-ti minutter går helt fint.

Etter ni måneder med beina bokstavelig talt på bakken, kan Haugan gi følgende dom over norske underlag:

— Alt har sin egen sjarm, egentlig. Unntaket er grus og singel, som er spisst og ubehagelig å gå på. Naturlig stein går bra, akkurat som asfalt, gress og skogsbunn.

Hva synes du? Frigjørende å kaste skoene?

MED BEINA PÅ BAKKEN: Erik Haugan fra Stord synes det å kaste skoene er noe av det lureste han har gjort. Han er verken plaget av sår eller hard hud. - Og jeg har ennå til gode å tråkke på et glasskår, sier 34-åringen. Her er han på Preikestolen i Lysefjorden. FOTO: HEGE MYKLEBUST.