— Vaksine? Jeg vet at den finnes. Men har ikke tenkt på den som noe alternativ for meg, sier Kari Johnsen.

Mens mange av oss nyter så mange timer vi kan av sommeren ute i frisk luft, har den 62 år gamle allergikeren fra Klokkarvik forskanset seg innendørs.

Hun er ikke alene. 300.000 nordmenn blir så dårlige av pollenallergi at de må bruke medisiner.

- Mangler kapasitet

Informasjonskonsulent Torhild Fahle i Norges astma- og allergiforbund sier minst 10.000 av dem kunne vært hjulpet av allergivaksine.

Likevel får ikke flere enn 3000 personer i Norge vaksinen. I Danmark vaksineres minst dobbelt så mange.

— Dessverre er det altfor få fastleger som vet at vaksinasjonsprogrammet finnes. Derfor blir ikke allergikerne henvist til spesialistene som må foreta selve vaksinasjonsbehandlingen, sier Fahle.

På vegne av forbundet slår hun nå et slag for at langt flere bør vaksinere seg.

Overlege Erik Florvaag ved Haukeland universitetssykehus er en av landets fremste eksperter på allergi.

Han mener langt flere kunne vært vaksinert dersom de hadde bedre kapasitet.

I tillegg, sier han, er det et spørsmål om hvem som skal betale. I dag får bare spesialister utenfor sykehusene refundert utgiftene over trygdebudsjettene. Sykehusene må betale selv.

Foruten den klassiske allergivaksinen, har en vaksine som hjelper helårsallergikere kommet det siste året. Andre vaksiner er under utvikling.

— Men problemet er at dette er meget dyr behandling. Og foreløpig er det bare spesialister utenfor sykehus som får refundert utgiftene over trygdebudsjettene. Det betyr at mange sykehus ikke har råd til å gi denne vaksinen., sier overlege Florvaag.

Likevel har han stor tro på vaksiner kan bli en viktig del av fremtidens allergibehandling.

Forskanset seg innendørs

I februar fortalte BT om Kari Johnsen som rømmer Vestlandet i båt når pollensesongen setter inn.

— Pollensesongen er kommet som et skudd i år. Uken som kommer kan bli heftig. Jeg kjenner plagene er på vei. Ennå er det bare sviing og i øynene og renning fra nesen. Men når hosten kommer, blir jeg sengeliggende, sier hun.

Ennå befinner Johansen seg fremdeles hjemme i Klokkarvik. Men første juni setter hun og mannen seil og reiser nordover. Tromsø er målet. Sjøen er det eneste sted hvor kan fungere tilnærmet normalt sommerstid, forklarer hun.

Johnsen sier hun gjerne skulle prøvd vaksinen om hadde fått tilbud om det.

I år er det uansett for sent å kurere allergianfall med vaksine. Pasienten må oppsøke fastlegen om høsten for å bli utredet for vaksinasjonsprogrammet.

Florvaag understreker også at vaksinasjon først er aktuelt når det er klarlagt at andre medisiner ikke virker. Det tradisjonelle vaksinasjonsprogrammet varer i tre år.