Barbiedukken har vært småpikers førstevalg i over femti år. Nå må den langbeinte damen med det lange lyse håret gi tapt for de mer moteriktige dukkene Yasmin, Meygan, Cloe og Sasha i Bratz-serien.

Korte skjørt og platåsko

— Vi har endelig fått inn et nytt parti etter å ha vært utsolgt lenge. Grossisten kunne heller ikke levere, sier Agnete Lie-Nielsen ved Leketøyhuset AS på Galleriet.

Dukkene i Bratz-serien kler seg moderne i platåsko, korte skinnjakker, korte skjørt og slengbukser, og passer best for jenter mellom seks og tolv år.

Venninnene Ingri Bøthun Leganger (9) og Solveig Lie Ohnstad (9) snakker i munnen på hverandre når de skal fortelle hvorfor Bratz er best.

— Dukkene er kjempetøffe. De har forskjellig utseende, og så er noen av dem mulatter.

— De har stilige klær også. Klær som vi kunne tenke oss selv.

— Barbie er kjedelig. Hodet hennes ramler jo av hele tiden!

Løse vipper og solbriller

Ingri og Solveig leker med dukkene nesten hver dag.

— Vi må være to for å leke med dem, hvis ikke blir det kjedelig. Det som er kult med Bratz-dukkene er at vi kan greie og børste dem hele tiden uten at håret faller av. Det er håpløst på Barbie, hun er full i floker, fniser Ingri.

— Dessuten er det masse pynt som du kan kjøpe til Bratz. Løse øyenvipper, øredobber, hårpynt og solbriller, forklarer Solveig.

Prinsesse-look

Dukkene kom til byens lekebutikker i april.

— De slår veldig an hos unge jenter. Jeg tror de gjenspeiler tiden. Det virker som om Bratz får lekealderen til å vare litt lenger. Tenåringstiden blir ikke så lang, forklarer Lie-Nielsen.

Hun konstaterer at Barbiedukken nå er blitt en dukke for litt mindre barn og at Barbietiden er litt på hell.

— Barbie har en litt mer sånn «prinsesse-look», det er gjerne unger i fire-femårsalderen som er opptatt av prinsesser.

Hos Sundt leker går dukkene også unna.

— Vi selger bare mer og mer, i hvert fall etter at vi fikk inn masse tilbehør til dukkene, sier Lene Oen. Dessuten vil de nok stå på mange ønskelister til jul, tror hun.

Dyrt med bleier

Ingri og Solveig ønsker seg mange Bratz-dukker til jul.

— Jeg ønsker meg cowboydamen, men hun er kjempedyr. Kanskje firehundre, forklarer Ingri.

— Alt til dukker er så dyrt, jeg skulle kjøpe fire bleier til «Babyborn»-dukkene mine for en stund siden. De dukkene er bitte små. Jeg måtte betale hundre kroner for bleiene, sier Solveig alvorlig.

Ingri har med god hjelp av storesøster Ane fått laget masse utstyr til Bratz-dukkene sine av papp, servietter og bokbind.

— Vi har laget dobbeltseng, bord, kjøkkenbenk og do. De må jo ha det, understreker hun.

Det har ikke lyktes BT å få tak i «Barbie-girl» Aqua-Lene for en kommentar...

LEKER MED BRATZ NESTEN HVER DAG: Ingri Bøthun Leganger (9) (t.v.) og Solveig Lie Ohnstad (9) synes Bratz-dukkene er kjempetøffe. De moteriktige klærne på dukkene kunne de godt tenkt seg å ha selv også.
Foto: Helge Skodvin