I løpet av halvannet år har tre menn bosatt i Litauen stjålet barberblader for flere tusen kroner i ulike dagligvarebutikker på Vestlandet.

Litauerne opererte to og to sammen under tyveriene. En av dem samlet barberblader i en handlekurv, den andre transporterte dem ut av butikken.

Selv hevder de domfelte å ha kjøpt barberbladene av en tilfeldig russer, at de betalte over 200 euro for dem og at de skulle brukes av dem selv og deres familier i Litauen.

— Omreisende i kriminalitet

Det første registrerte tyveriet var på Vossastrand Handel i Voss i september 2005. To av dem ble observert etter å ha borttatt en hel hyllerad med barberblader. Selv hevder de at de ikke engang husker å ha vært på stedet.

To uker senere ble en forsendelse til Litauen beslaglagt. Denne inneholdt 56 pakninger med barberblader.

— Vi mener hensikten med tyveriene er å videreselge barberbladene i hjemlandet. Selv innrømmer de svært lite, og hevder at de er til eget bruk, sier aktor i saken, politiadvokat Steinar Andersen.

Retten kan ikke påvise annet formål med mennenes reise til Norge enn å bedrive organisert kriminell virksomhet. De tre litauerne blir derfor karakterisert som «omreisende i kriminalitet».

Dyrt og lett omsettelig

Andersen opplyser at to av de domfelte er tidligere straffet for samme type tyverier. En av dem er også domfelt for å ha stjålet hudkrem for over tusen kroner.

— Det kan virke som om denne typen tyverier er et generelt problem. Ut fra vitneforklaringene er vi av den oppfatning at disse varene er lette å omsette i Øst-Europa. Også der kan man få en forholdsvis høy pris for barberbladene, sier Andersen.

Den yngste av de domfelte er 22 år og er funnet skyldig i fem tyverier, to tilfeller av heleri samt voldsutøvelse mot en vekter da han ble anholdt for et av butikktyveriene.

Han har også gjort seg skyldig i ulovlig opphold i landet etter å ha returnert til Norge i strid med et utvisningsvedtak. I den forbindelse har han gjentatte ganger benyttet falskt pass og skal også ha kommet til landet uten gyldige legitimasjonspapirer.