Styreformannen i borettslaget havnet selv på sykehus med røyk i lungene etter brannen ved Åsane senter, der en kvinne i 70-årene omkom fredag kveld.

- Jeg skulle gjerne hjulpet flere. Men hvis jeg hadde beveget meg oppover i etasjene, hadde jeg ikke sittet her i dag. Røyken var altfor kompakt, sier Høysæter.

Iført sykehusets skjorte og uten sokker i skoene ble han utskrevet fra Haukeland i går ettermiddag.

- Dette er fryktelig leit. Når liv gikk tapt er det ekstra tungt at jeg ikke kunne gjøre mer, sier Høysæter.

Kraftig smell

Han skulle ta seg en dusj litt før klokken ni fredag kveld, da han hørte en kraftig eksplosjon i blokken.

- Jeg kledde på meg og åpnet døren. Gangen var full av røyk, men jeg så at døren til naboleiligheten stod på gløtt. Naboen min hadde seget sammen på gulvet og var bevisstløs. Det virket som hun hadde prøvd å komme seg ut, men ikke klart det. Hun er dårlig til beins, sier Høysæter.

Han fikk båret kvinnen i 80-årsalderen ut på altanen, der hun etter hvert kom til bevissthet.

- Jeg la en fuktig klut over ansiktet hennes, og fikk kontakt med henne etter en stund. Jeg ville gjerne få ut dem som bodde lenger oppe, men jeg måtte gi opp. Røyken gikk rett i lungene.

To på sykehus

Han tror det bare var sekunder om å gjøre før det ville vært for sent for den eldre naboen. Kvinnen lå i går kveld fortsatt innlagt på Haukeland universitetssjukehus, sammen med en annen eldre kvinne som også bodde i oppgangen.

- Det er nesten bare eldre beboere i blokken, forklarer styreformannen.

Han er spesialrådgiver i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og har vært på utallige øvelser med brannvesenet og redningsetatene opp gjennom årene.

- Jeg har vært i etaten i 44 år, og har opplevd litt av hvert når det gjelder øvelser, men en røykutvikling som dette har jeg aldri sett. Det var en veldig spesiell brann, uten synlige flammer og med en kraftig eksplosjon. Jeg har selv vært skytter og jobbet med sprengstoff, men jeg har ingen idé om hva det smellet kom av.

Diskuterte rømningsveier

Styret i borettslaget har diskutert at det mangler rømningsveier i blokken. Bygningen ligger vegg i vegg med Åsane senter, og eneste utgang er gjennom trappehuset.

- Det er vanskelig å komme seg ut på baksiden, for da havner man på glasstaket på Åsane senter. Vi har snakket om å skaffe branntau, men mange av beboerne er for gamle til å kunne bruke det, sier Høysæter.

I oppgangen ved siden av brannstedet bor Karin Fjeldstad. Hun stusset da hun så all røyken fra stuen sin.

- Jeg trodde først det var en regnsky som drev forbi, men gikk ut på altanen for å kikke. Da så jeg at det var røyk. Jeg løp inn til naboen og gav beskjed, og fikk varslet politiet, forteller Fjeldstad.

Hun måtte hjelpe en nabogutt i tiårsalderen med å komme seg ut - uten verken sko eller sokker - mens moren var opptatt med å evakuere sine andre små barn.

- Det så forferdelig ut utenfor. Det veltet masse svart røyk ut av blokken. Det var skremmende, og vi var redde for at brannen skulle spre seg. Det gjorde den heldigvis ikke, sier Fjeldstad.

Totalt syv beboere er registrert på adressen Åsane senter 12. Ti personer ble evakuert fredag kveld. De er inntil videre innkvartert hos venner og familie.

Politiet gjorde søndag åstedsundersøkelser på brannstedet. Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.

- Vi har fått melding om at det hørtes et smell, men vi kan foreløpig ikke si hva dette kom fra. Saken er under etterforskning, sier vaktoperatør Rune Wigum i Bergen brannvesen.