Et lite stykke Norge er samlet ved Den blå steinen. Her er Vesterålen og Steinkjer, Våler i Vestfold og Florø. Noen er i Bergen for første gang. Solen skinner på Ole Bulls plass. Stakkars Oslo har bommet på bergensværet.

- Jeg husket paraply, men ikke solbriller, sier hun.

Om få timer skal faddergruppen på velkomstseremoni på Universitetet. Deretter skal de grille, gå fra bar til bar og bli kjent med andre studenter. Men aller først bli kjent med sin nye hjemby.

- Vi går ned til Bryggen og jobber oss oppover mot Studentsenteret, sier Bergen hjemmevant.

«Fadderfylla»

Fadderuken dominerer bybildet denne uken. Natt og dag streifer flokker av studentferskinger rundt i sentrum. Foran går andreårsstudenter i like T-skjorter og guider, peker og forklarer.

- Som dere kjenner på lukten, er vi nå på vei mot Fisketorget, sier Ingvild Dahl Sunde (21) der hun krysser Torgallmenningen med en hale fadderbarn etter seg.

- Ute av kontroll

Åtte av ti studenter deltar helt eller delvis på fadderuken, ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse for 2010, som er utført av TNS Gallup. Samtidig får den tradisjonelle semesterstarten sterk kritikk både fra bergensere, politikere og politi på grunn av «fadderfyll». Undersøkelsen viser at 39 prosent av de som deltar på fadderuken viser høy eller alvorlig risikoatferd i forbindelse med alkoholinntak.

- Det er liten tvil om at fadderuken har kommet ut av kontroll når det gjelder alkoholbruk, sier Truls Nedregård, avdelingsleder i TNS Gallup.

Politiet er forberedt på en urolig uke.

- Erfaringsmessig blir det en del bråk, spetakkel og ekstra mye ståhei, sier Olav Valland, stasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon.

- Høyt alkoholinntak i fadderuken kan få alvorlige konsekvenser senere i livet. Enten i form av at man begår en straffbar handling, eller at man blir varig skadet. Vi har hatt flere tilfeller hvor folk er blitt alvorlig skadet, sier Valland.

- Går over Vidden

Så tidlig på dag er studentene mest opptatt av kaffe. Tre faddergrupper nærmest kolliderer foran den minimale kaffebaren i Nedre Fjeldsmug. Karoline Huse og Gunvor Feidje kom først og fikk sitteplass.

- Å være med i en faddergruppe er viktig for å trives på studiet og komme inn i miljøet, sier 19-åringene, som er klare for medisinstudier.

- Hva med drikkepress?

- Det er opp til hver enkelt hvor mye de vil drikke. Dessuten fins det arrangement uten alkohol. Søndag skal vi for eksempel gå Vidden.

I undersøkelsen fra TNS Gallup er 67 prosent av studentene ved Universitetet i Bergen helt eller delvis enig i at det blir drukket for mye i studentmiljøet. Disse etterlyser alkoholfrie studentarrangementer.

Bedre enn sitt rykte

Men Nedregård vil ikke svartmale studentenes festvaner. Han viser til at fadderuken er et verktøy for integrering og involvering. Gode venner og sosial omgang øker også prestasjonene under studiet.

- I all hovedsak er den norske studenten en ressurssterk og aktiv person med et veldig sosialt liv, sier han.

Fadderuken er bedre enn sitt rykte, mener Ingvild Dahl Sunde.

- Fyll får alt fokus. Det er det Bergen legger mest merke til, og det som er lettest for journalister å skrive om. Men vi gjør mange andre hyggelige ting også. Går fjellturer og arrangerer idrettsdag på Studentsenteret. Men det er ikke der Bergen ser oss, sier Sunde.

Snart er det kveld.

Og fadderfolket vil ikke bare bli sett, men hørt.

Promillekarusellen

- OK! Nå skal vi måle hvor høyt dere klarer å rope! Klar, ferdig, gå!

Skriket fra to faddergrupper fra NHH kan høres opp fra Garage-kjelleren og ut i gatene.

Fadderbarna er på den tradisjonsrike pub-til-pub-runden, hvor nykomlingene vises rundt i Bergens utelivsjungel.

- Vi slår to fluer i én smekk. Vi viser dem hva som fins i studentforeningen, samtidig som vi viser dem rundt i Bergen, sier Silje Andersen, som er ansvarlig for arrangementet.

Alkoholfri sikkerhet

NHHs studentforening har i forkant av fadderuken vært opptatt av måtehold og holdninger blant fadderne.

- Hver dag er vi to som har et ekstra ansvar. Vi er edru, har biler tilgjengelig og kan alltid nås på telefon, sier Andersen.

På Handelshøyskolen er det i år rundt 75 faddergrupper, med rundt åtte studenter i hver. Det fins også egne alkoholfrie grupper for dem som ønsker det.

Headbanging

På Garage er det tid for noe som minner om konkurranse for luftgitar – i bandformat. Én etter én går faddergruppene på scenen, og mimer som best de kan for å vinne konkurransen. Hoder banges, klær kastes og mikrofonstativ tas i bruk på ukonvensjonelle måter.

- Greit, da skal vi videre! roper en av fadderne, med sine undersåtter på slep til neste utested. Kvelden er ennå ung, og oppførselen har så langt vært upåklagelig. På en høylytt måte.

Si din mening om fadderuken i kommentarfeltet under!