Gamle vinduer og dører skal skiftes, mur skal pusses og males på ny. Men det sårt tiltrengte oppussingsarbeidet på Krohnengen og Holen skole må vente en stund. Anbudet lyses ut igjen i november, i håp om at noen denne gang ønsker å ta på seg jobben.

Gitt finanskrisen kom den manglende interessen i markedet uventet på kommunen.

– Vi ble nok overrasket, men vi ble ikke sjokkert, sier direktør i Bergen Kommunale Bygg (BKB), Kjell Aga.

I mars ble arbeidet på 13 skoler lyst ut på anbud. Planlagt byggestart var i juni. I mai ble 18 skoler lyst ut i andre fase, med byggestart i disse dager.

– Det var klart større trykk og interesse for første runde, sier Aga.

– Lyset ble slukket

I Barkaleitet borettslag er det over 50 mann som hamrer, slår, maler og murer. De ruster opp og bygger på en ny etasje i borettslaget som ligger sentralt i Åsane. Bakpå kjeledressene til arbeidsfolkene er det mange forskjellige firmalogoer.

– Vi har vært nødt til å leie inn flere folk, forklarer Helge Sohlberg, administrerende direktør i Stoltz Entreprenør, som er ansvarlig for prosjektet.

Sent i fjor høst var situasjonen en ganske annen. Blant annet måtte tolv ingeniører og ledere gå.

Klubbleder Svein Otto Jacobsen bekrefter at det var tøffe tider.

– Noen gikk frivillig, andre ble permittert eller oppsagt, forteller han.

– Det var som om lyset ble slukket, er direktørens beskrivelse av markedet for ti måneder siden.

En kombinasjon av Bergen kommunes planlagte vedlikeholdsarbeid og regjeringens krisepakke er ifølge Stoltz-direktøren årsaken til at situasjonen ser ut til å ha snudd fra oppsigelser til ansettelser.

– Den første ingeniøren ansatte vi denne uken, men vi trenger rundt 15 nye ansatte, forteller han.

**Les også:

– Fortsatt krise i resten av landet**

Skjær i sjøen

Ifølge Arne Jæger i Unionen fagforening er ikke Stoltz Entreprenør alene om å trenge folk.

– Vi ser at det er en positiv trend i byggebransjen. De fleste av våre medlemmer som ble permittert, er tilbake i jobb. Flere av våre tillitsvalgte melder om at deres bedrifter ser etter folk, sier Jæger, som også tolker dette som om krisepakken har hatt god effekt.

Firmaet Spenncon måtte allerede i november i fjor la syv ansatte gå. I januar fikk 32 nye permitteringsvarsel. I dag er så og si samtlige tilbake, opplyser klubbleder Willy Eikevåg.

Men selv om det i dag er full produksjon i firmaet, er det skjær i sjøen.

– Vi har oppdrag til oktober. Hva som skjer etter det, vet vi ikke, så det er fortsatt en usikker situasjon, mener klubblederen.

– Vedlikehold ikke nok

Ingen BT har snakket med tør å avblåse krisen.

– I en normalsituasjon står det offentlige for kun 35 prosent av markedet vårt. Vi er derfor spente på hva som skjer i det private markedet, og spesielt om boligbyggingen kommer i gang, sier Helge Sohlberg i Stoltz.

For enkelte firma, som for eksempel Spenncon, hjelper det nemlig lite at store vedlikeholdsprosjekter blir lagt ut i markedet.

–For oss som leverer ferdige betongelementer, er det nybygg som teller, sier Willy Eikevåg.