Sparebank 1-bankene og en rekke andre banker ble rammet av datatrøbbel hos IT-leverandøren Evry tirsdag. Blant dem var Sparenbanken Vests 250.000 kunder.

Beklager sterkt

Kundene kom ikke inn på nett— eller mobilbanken, og minibanker var nede.

— BankAxept, Visa og kredittkort skal virke i butikker, men man kan oppleve problemer med Visa Electron, sa informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest til bt.no tidligere i kveld.

Pressekontakt Christian Brosstad i Sparebank 1, som er en allianse av selvstendige banker, sier de har over 700.000 kunder som ble rammet.

— Vi beklager sterkt overfor alle dem som er rammet.

Problemene skyldes en feil hos Evry.

Jobber på spreng

— Det er en feil i en sentral komponent som har slått ut infratsrukturen som brukes av flere av bankene. Det gjelder blant annet de store sparebankene, og en rekke nisjebanker. DNB og Nordea er ikke rammet, sier kommunikasjonssjef Geir Remman i Evry.

Feilen oppsto om lag klokken 13.30. Ved 22.15-tiden var driften i ferd med å fungere som normalt, opplyser Evry i en pressemelding.

Tjenester knyttet til minibanker fungerte fra 21.00, og nettbankenekommer suksessivt opp. Evry vil gjennom kvelden følge opp alle banker ogtjenester for å verifisere at normalt driftsbilde blir reetablert, skriver Remman i pressemeldingen.

Det var ensentral komponent i IBM stormaskin som forårsaket at flere banker ble berørt avdriftsproblemene.