Politiets innsatsleder Frank Listøl sa mandag det var svært uheldig at ransalarmen ble utløst.

— Det fører til stor ressursbruk, full utrykning, bevæpning og iverksettelse av et arsenal av planverk, sa Listøl etter at ransalarmen ble avblåst.

DNB sier det hele dreier seg om menneskelig svikt.

— Det var ikke noe galt med alarmsystemet. Det fungerte heldigvis som det skulle. Det var snakk om menneskelig svikt, sier banksjef May Sissel Syslak hos DNB Laguneparken.

DNBs regionsjef på Vestlandet var tirsdag innom for å snakke med de ansatte.

Svarte på telefon

— Ingen opplevde dette som skremmende. De var mer overrasket. Vi gjennomgår nå våre rutiner for å unngå dette i fremtiden, sier Erik Telle-Ariansen, regionsjef hos DNB på Vestlandet.

— Det er feil fremstilt at vi ikke svarte på telefonen fra politiet. Anropet kom klokken 17.31. To minutter etter svarte en av våre ansatte, sier Syslak.

Da var væpnet politi allerede på plass utenfor banken. Ifølge DNB ble ransalarmen utløst 16.58.

- Hva gjorde de ansatte i banken etter stengetid?

— Det var ordinære kundemøter etter bankens åpningstid. Mange kan ikke komme til banken før ut på ettermiddagen. Da er de som regel på jobb, sier Syslak.

Politiet tilgir

Politiet rykker ofte ut på grunn av falske alarmer. Ransalarmer blir alltid prioritert.

— Det er ikke slik at vi alltid i forkant forsøker å oppnå kontakt med personer som kan befinne seg i et bygg hvor alarmen går. Det er viktigere å komme raskt til stedet, sier stasjonssjef Morten Ørn ved Bergen Sør politistasjon.

Politiet forholdt seg innledningsvis til vekterne som først ble oppmerksomme på alarmen.

— Politiet kan ikke bruke tid på å verifisere om alarmer er korrekte eller ikke, før vi rykker ut. Det gjelder spesielt ransalarmer. Banken responderte raskt da politiet tok kontakt gjennom de rette kanalene, men da var allerede operasjonen godt i gang, sier politisjefen.

Snakker gjerne med politiet

Ørn synes det er flott at banken gjennomgår rutinene.

— Falske alarmer forårsaket av menneskelig, eller teknisk svikt, vil alltid forekomme. Politiet ønsker at antallet falske alarmer holdes på et lavest mulig nivå, fordi unødvendige utrykninger stjeler ressurser fra andre viktige politioppgaver, sier han.

Politiet har ikke tatt kontakt med banken.

— Kommer det en henvendelse, stiller vi selvfølgelig opp. Vi beklager at alarmen gikk, men vi har som sagt gjennomgått våre rutiner for at slikt ikke skal skje igjen, sier banksjefen.

FALSK ALARM: Da BT var på stedet i 17.30-tiden mandag, sto to væpnede politifolk, begge med maskinpistol og én av dem med hjelm med visir, utenfor døren til DNB i Laguneparken.
TOR HØVIK