En 16 år gammel elev fra Askøy er dømt til 60 timer med samfunnstraff etter at tidligere i vår slo en lærer i ansiktet.

Bruduljen med læreren oppsto da læreren forsøkte å rydde opp i en konflikt mellom to elever. Da læreren var på vei bort med de to elevene, kom 16-åringen og ville blande seg inn i konflikten.

Det likte læreren dårlig og førte 16-åringen bort med et forsiktig grep.

— Om du ikke slipper taket til jeg har telt til tre, så slår jeg, uttalte 16-åringen.

Læreren slapp ikke taket og på tallet tre fikk læreren seg et knyttneveslag i ansiktet slik at brillene ble ødelagt. Læreren holdt fortsatt grep og fikk ytterligere et slag i ansiktet og et spark i magen.

I retten har 16-åringen forklart at læreren tok kvelertak på ham. Det har ikke retten funnet ut er særlig sannsynlig. Retten konkluderer med at taket læreren tok i eleven var et lovlig nødvergegrep for å holde eleven på avstand.

To dager før situasjonen med lærervolden, var 16-åringen også involvert i en annen voldssak på skolen. Da gikk han til angrep på en annen medelev. Årsaken var at medeleven skulle ha uttalt at 16-åringen var en svekling, pingle og krøpling.

Etter å ha konfrontert medeleven med disse uttalelsene forsøkte han å dra eleven ut av klasserommet, for deretter å hoppe på ryggen hans, ta kvelertak på ham og slå ham i ansiktet med knyttet hånd tre ganger.

I dommen legger retten vekt på alvoret i volden 16-åringen har begått på en offentlig skole der både elever og lærere har behov for å føle seg trygge. Retten mener 16-åringen har vist total mangel på respekt.

I formildende retning taler det til 16-åringens fordel at han har lagt alle kort på bordet, slik at saken ble raskt avgjort.

Til tross for 16-åringens unge alder, mener retten det er på sin plass med en betinget dom, på grunn av voldens grovhet.