Mannen i 40-årene ble i 2009 dømt til to års fengsel for å ha mishandlet konen og barna. Saken ble anket og kom opp i Gulating lagmannsrett året etter.

Her ble han dømt til fire års fengsel, for i mer enn ti år å ha mishandlet familien. Dommen er grufull lesing, og mannen ble også dømt til å betale 345.000 kroner i erstatning til ekskone og datter for skadene han påførte dem.

Slo, lugget, spyttet

Retten skriver at han slo konen mot kropp, hode eller ansikt. Han kastet henne i gulv eller vegger. Han lugget, dro henne etter håret, tok kvelertak på henne og løftet henne etter halsen. Han skubbet henne ut av sengen og ned på gulvet. Han kastet ting på henne og spyttet på henne.

Videre snakket han nedsettende om henne og var kommanderende. Han hadde også diktafon i stuen for å overhøre hennes samtaler, kontrollerte telefonen hennes og kikket inn nøkkelhullet mens hun dusjet.

Så tidlig som i 1990 uttalte konen at hun ville gå fra sin mann. Men da familien var medlem av en kristen sekt, kviet hun seg for dette. Skilsmisse var tabu, og i dommen heter det at mannen ga uttrykk for at hun ikke ville få barna eller eiendeler dersom hun forlot ham.

«Han bare slo og slo»

Datteren hadde mistanke om at faren overvåket henne med et skjult overvåkingskamera. Hjemme var hun redd for å si hva hun mente, fordi hun fryktet at faren hadde båndopptaker.

Da hun kom i puberteten, begrenset hun dusjingen hjemme, etter at faren flere ganger kom inn på badet. For å sjekke om faren kontrollerte rommet hennes, la hun et hårstrå i døren til rommet.

I 2006 var hun på brorens rom, da faren kom. Da hun tok sin bror i forsvar, svarte faren med å slå henne. Datteren sa siden at hun aldri var blitt slått så mye, «han bare slo og slo». Hun var hjemme fra skolen etter dette, og ved en anledning var hun sengeliggende for ikke å vise blåmerkene når andre i familien kom på besøk.

For mye fårepølse

Heller ikke sønnen slapp unna sin far. Mellom 1997 og 2008 finner retten det bevist at han flere ganger trakasserte sin sønn psykisk, krenket ham og slo ham. Han tok også kvelertak på gutten. Dessuten la han sønnen over knærne, med truse og bukse dratt ned, og slo ham med belte på baken.

Faren kontrollerte og avleste sønnens telefon og datamaskin, i tillegg til at han snakket nedsettende til ham og knuste inventar mens gutten var til stede.

En gang ble gutten slått, fordi han tok for mye fårepølse på skiven.

Uenige om hus

For tiden soner mannen dommen på fire års fengsel.

Nylig møtte han sin ekskone i retten. Nå var det uenighet om delingen av boet som var tema. I 2010 hadde han blitt enig med henne om en skifteavtale. Han skulle ha hjemmet, mot at han betalte ekskonen en sum. Banken gikk med på finansiering, men etter at avtalen var inngått, sa mannen at det var fukt i kjelleren. Boligen var dermed mindre verdt, og han nektet å betale etter den inngåtte avtalen.

Da saken kom for retten, la han ned påstand om å overta boligen. Han mente også at det var rimelig at ekskonen ble dømt til å betale saksomkostningene. Han begrunnet dette med at huset hadde vært i familiens eie i mer enn 50 år. Dessuten hadde han selv lagt ned mye arbeid i huset, og de fikk det rimelig da de kjøpte det fra en annen i familien.

Retten kom imidlertid frem til at mannen ikke får overta boligen, og at den skal selges.

— Viktig å komme videre

— Etter vår oppfatning er retten kommet frem til en riktig avgjørelse. Min klient er fornøyd med avgjørelsen. Dette har vært en alvorlig sak. Min klient har følt at motparten har trenert skiftet. Det er viktig for begge at dette avgjøres, slik at de kan komme videre, sier Einar Drægebø, kvinnens advokat.

Han var bistandsadvokat for henne da mannen ble dømt for å ha mishandlet henne og de to barna.

Drægebø ønsker ikke kommentere denne delen av sakskomplekset.