Bakgrunn: En av dem kastet en stein mot badestampen og skal ha følt seg truet av mannen.

En 39 år gammel svensk mann satt i badestampen utenfor sitt hjem natt til 1. oktober i fjor. Ved ett-tiden ble han oppsøkt av tre menn.

– Jeg ble spurt om det var jeg som bodde der. En av dem dro frem en batong. Så smalt det, forklarte mannen i Bergen tingrett mandag.

– Skulle beskytte min bror

Mannen fikk et kutt i hodet og måtte sy 13 sting. Tre menn i tyveårene er tiltalt for legemsbeskadigelse. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

– Jeg handlet i selvforsvar for å beskytte min bror. Det svartnet helt for meg, men jeg har tydeligvis rundhjult fyren, forklarte den eldste av de tiltalte, en 25 år gammel mann.

Mannen forklarer at han samme kveld ble vekket av en telefon fra en hysterisk gråtende bror. Broren skal ha påstått at han ble truet på livet av en nabo etter en fest i på Hylkje.

25-åringen var selv beruset, men ringte straks etter noen som kunne kjøre ham til stedet. Broren plukket de opp på veien.

– Jeg stilte opp for familien som enhver bror ville gjort, sa mannen i retten.

– I etterkant har det vist seg at det kanskje var litt på kanten, la han til.

– Kastet stein

Ifølge offeret er bakgrunnen for episoden at den 23 år gamle lillebroren kastet en stor stein mot de tre svenske brødrene som tilbrakte kvelden i en badestamp.

23-åringen hadde vært på Bad taste-party i nabohuset. Selv nekter han for forholdet.

– Min klient husker ikke at han har kastet noen stein, sier 23-åringens advokat, Steinar Berg Yndestad,

Etter det angivelige steinkastet, krevde den 38-årige svensken å få utlevert lillebrorens legitimasjon, etter sigende fordi han da måtte komme og be om unnskyldning i etterkant.

I stedet skal han ha ringt sin storebror. Noen timer senere oppsto et basketak ved badestampen. 38-åringen anslår at han motttok et tyvetalls slag og spark, og mener at han ble angrepet av begge brødrene samt en annen 23-åring som er under tiltale.

– Jeg fikk slag fra alle kanter. Det må ha vært mer enn én som slo, hevdet han i retten.

Flytter fra huset

Etter en stund skal mannen ha greid å få tak i den halvmeter lange batongen. Han slo til 25-åringen i hodet slik at han falt i bakken. Så løp han i skjul bak en bil til hans egne brødre kom ham til unnsetning.

Alle de tre tiltalte hevder at de ikke hadde noe som helst befatning med slagvåpenet. Hvorfor en batong befant seg i nærheten av badestampen på Hylkje er for dem et mysterium.

– Min klient aner ikke hvor batongen kom fra, sier 25-åringens forsvarer, Turid Mæland.

Etter hendelsen var den 39 år gamle mannen sykemeldt i tilsammen fire uker. Dagen etter skulle familien på Hylkje avholde barnedåp for sin datter.

– Barnedåpen ble helt ødelagt. Men det verste er å hele tiden være redd for at det skal skje noe med familien min, sier mannen.

Barnefamilien har nå solgt huset, og skal være i ferd med å flytte fra Hylkje.

– Det føles ubehagelig å bo der. Jeg frykter at de er tilbake hver gang det kommer en ukjent bil, sier mannen.

BATONGVOLD: ¿ Min klient sier han handlet i selvforsvar. Han aner ikke hvor batongen kom fra, sier forsvarer Turid Mæland. Til venstre advokat Steinar Yndestad.
Silje Katrine Robinson