— For det første må det være politisk vilje. Vi gikk til valg på full barnehagedekningen innen 2006 og holder det vi lovet, sier varaordfører Knut Fagerbakke (SV) fornøyd.

Mens 2400 barn står på venteliste i Bergen får samtlige små trøndere i høst fast barnehageplass. I løpet av året åpner Trondheim 1568 nye plasser.

Bergen får 750.

Tomten er midlertidig

Bare furususen forstyrrer smårollingene som tar en formiddagslur i barnevognene sine utenfor Ferista friluftsbarnehage midt i trøndernes turparadis, Bymarka.

De største ungene er til skogs, alle sammen.

Feristen er en av 17 såkalt midlertidige barnehager som åpnes i løpet av året. Men det er ikke mye midlertidig over Ferista. Dette er en førsteklasses, fullverdig ny barnehage. Det eneste midlertidige med Ferista er plasseringen.

Barnehagen står på påler. Om to år, når en permanent tomt er ferdig regulert, skal modulene plukkes fra hverandre og flyttes ut igjen av Bymarka.

Sikkert til stor glede for protestantene. For motstand har det vært, medgir varaordfører Fagerbakke. Ikke alle sier ja til barnehager i turområdene, i byens største park og et tomt industribygg.

— Likevel er nesten samtlige midlertidige barnehager enstemmig vedtatt, legger han til.

Fagerbakke har tatt BT med på rundtur for å vise frem kommunens barnehagesuksess.

Barnehage i byparken

Et av de nyeste eksemplene ligger i utkanten av Festningen, den største og mest sentrale parken i Trondheim. Plasseringen her kan sammenliknes med å bygge en midlertidig barnehage i Nygårdsparken.

— Et deilig sted å drive barnehage, sier barnehageansatte Anne Kirsti Welde og peker på de grønne bakkene utenfor gjerdet.

Fra nabolaget var det høylytte protester på at et hjørne av parken skulle bebygges.

Nå står den her i påvente av at den permanente tomten borte på Rosenborg skal bli ledig. Som trøstepremie for nabolaget blir lekeapparatene stående den dagen tomten tilbakeføres til park.

Etter at bygget sto ferdig, er motstand snudd til velvilje.

— Det hender at eldre kommer innom og sier at de håper barnehagen blir stående, for den er så fin, sier Welde.

Gjort på et år

De midlertidige barnehagene i Trondheim er i hovedsak finansiert med statlige investeringsmidler. Kommunen tar utgiftene som påløper med flytting og den permanente plasseringen.

Løsningen med midlertidige barnehager ville ikke latt seg gjennomføre hvis kommunen overlot barnehageutbyggingen til private utbyggere, konstaterer Fagerbakke.

— Hvor lang tid tok det fra dere vedtok å bygge midlertidig til barnehagene sto ferdige?

— Ikke særlig lenge. Disse barnehagene jobbet vi med høsten 2005.

— Så hvis bergenspolitikerne bestemte seg for å gjøre som trønderne, kunne vi klart full dekning neste høst, i stedet for i løpet av 2008?

— Ja, jeg burde ikke ta mer enn et års tid å få dem på plass, sier Fagerbakke og legger til:

— Men det krever veldig tett samarbeid mellom etatene i kommunen.

SV-fremgang

Full barnehagedekning er en viktig forklaring på at det sittende Ap-SV-styret i Trondheim har bred støtte blant velgerne. I den nyeste meningsmålingen gikk SV frem fra 17,7 til 21,9 prosents oppslutning. «Regjeringspartner» Ap hadde ikke samme uttelling, men økte fra 30,1 til 30,4.

Både varaordfører Knut Fagerbakke og Ap-ordfører Rita Ottervik har sagt seg villige til gjenvalg.

— Så får vi se hvem som blir størst, sier austevollingen Fagerbakke med et lite smil.

TUR I PARKEN: Assistent Sonja Madsen og kollegene kan trille småbarna i søvn med utsikt over grønne parkområder.
Mariann Dybdahl
LANG, LANG BRAKKE: De midlertidige barnehagene er satt sammen av moduler. Resultatet er et langt, langt hus.
Mariann Dybdahl
HOLDER LØFTET: - Vi gikk til valg på full barnehagedekning i 2006 og holder løftet, sier varaordfører Knut Fagerbakke (SV).
Mariann Dybdahl
BARNEPERSPEKTIV: De flyttbare modulbarnehagene er fulle av barnevennlige løsninger, som ekstra lave vinduer. Da kan Henrik Kattem Olsen og Nora Østgaard Stene kikker nysgjerrig på fotografen. Nora sitter på fanget til assistent Iren Leaand.
Mariann Dybdahl