I to års tid har Skår drevet kampanje mot banken, som han anklager for å ha lurt til seg millionbeløp fra en kunde. Han anmeldte også saken til politiet, som svarte med å henlegge saken som «intet straffbart forhold».

Aksjonisten selv, derimot, er nå dømt for svindel. Gulating lagmannsrett har funnet Tom Skår skyldig i å ha bedratt tre personer for totalt 302.000 kroner. Han er dømt til fengsel i fire måneder, hvorav 60 dager er ubetinget.

Tok kundenes penger

Bedrageriene skjedde i forbindelse med salg av båter fra bedriften Euro Fritid, som Skår ledet. Han tok imot betaling for tre båter, vel vitende om at han ikke kunne levere dem som avtalt. Pengene gikk inn i den skakkjørte bedriftens kasse, der Skår forsøkte å bruke dem som ekstra kreditt.

Da to av kundene purret og ba om motornummer på båtene de hadde bestilt, oppga selgeren numre som han hadde funnet på selv.

Selv om kundene har fått igjen en del av pengene i ettertid, mener retten at Skår må straffes strengt.

«Forholdet er så alvorlig — og de allmennpreventive hensyn står så sentralt - at samfunnsstraff ikke er aktuelt,» heter det i dommen.

Skår blir også dømt til å betale totalt 118.000 kroner i erstatning til kundene, i tillegg til pengene han allerede har tilbakebetalt.

- En skurk

Tom Skår innser at dommen svekker hans troverdighet i kampanjen mot Fana Sparebank.

— Men det man sier kan være troverdig, selv om man er dømt for noe slikt, sier han til bt.no.

Skår vil ta sin straff, selv om han er uenig i dommen.

— Jeg må tåle at folk kaller meg for en skurk, sier han.

Skår hevder han hele tiden hadde til hensikt å levere båtene som kundene bestilte, men at økonomiske problemer kom i veien. Han klandrer Fana Sparebank for en del av disse problemene.

Selv om troverdigheten hans er svekket, vil han fortsette kampanjen mot Fana Sparebank. Han vil imidlertid være mer forsiktig med virkemidlene, etter at han denne uken ble arrestert for å ha plaget ansatte i banken. Flere ansatte fikk løpesedler i postkassen, der de selv var omtalt ned navn og bilde i nedsettende ordelag.

— Jeg har satt meg inn i situasjonen for de bankansatte og familiene deres. Jeg beklager overfor familiene som er blitt rammet, sier Skår.

Han vil heretter rette kritikken sin mot banksjefen, og skåne de ansatte.

— Hvis tre personer i en bedrift står for en ukultur, er det dumt å ramme de 300 andre, som gjør en fantastisk jobb, sier Skår.

Han sier han har skrevet en e-post med beklagelse som går ut til de berørte i løpet av ettermiddagen.

- Han lurte oss

En av kundene som anmeldte Skår, Kjell Morten Andreassen, er ikke i tvil om at fengselsstraffen er fortjent.

— Han virker veldig sympatisk, helt til man opplever at det ikke går som man hadde regnet med, sier han.

Tromsø-mannen og søsteren hans bestilte to båter av Skår via nettstedet Finn.no. Selv om de hadde betalt, ble leveringen utsatt gang på gang.

— Til slutt sa han at det ikke ville komme noen båt. Han lurte oss, sier Andreassen.

Han har hørt om Skårs kampanje mot Fana Sparebank.

— Jeg synes det er helt forferdelig, det han driver med. I det ene øyeblikket gjør han det han har gjort mot oss, i det andre vender han seg mot banken og fremstiller seg selv som et offer, sier Tromsø-mannen.

Han advarer andre mot å handle med Skår.

— Hold dere unna! sier Andreassen.

KAMPANJE: Tom Skårs to år lange kamp mot Fana Sparebank pågår fortsatt. Nylig demonstrerte han i hjertet av Bergen, ved Torget og lokalene til banken. ARKIVFOTO: Jon Tufto