Iren skylder 90.000 kroner i bøter, men blir bare smågutt i forhold til noen av de andre politiet har i kikkerten i denne saken. En person skylder alene 160.000 kroner. Politiet sitter på bilder av flere av dem som er tatt, og det virker ikke som alle er like redde for å posere.

Viser fingeren til politiet

— De viser ulike fingre til oss, både tommel og den lengste lange, de skriver tekstmeldinger mens de holder hundre kilometer i timen. De kjører forbi de automatiske fartsmålerboksene flere ganger om dagen. Konstant i altfor høyt tempo. Det gir fullstendig blaffen i norske trafikkregler, sier politioverbetjent Jan Gunnar Bøe, leder for trafikkavsnittet.

Politiet har nå startet etterforskning mot det de mistenker å være en gruppe på mellom 15-20 britiske personer som de siste ukene har vært i Bergen. De har arbeidet som asfaltarbeidere og steinleggere. Tidligere i helgen hadde politiet 12 av dem i varetekt, mistenkt for biltyverier og brudd på veitrafikkloven. Saken ser nå ut til å utvikle seg ytterligere.

I perioden mellom 10. april og 19. mai er det registrert hele 18 utenlandske kjøretøyer som har brutt fartsgrensen. Til sammen skal de ubetalte bøtene utgjøre over 700.000 kroner, ifølge politijurist Robert Haukeland.

Til nå har politiet beslaglagt seks biler og en campingvogn de mistenker tilhører miljøet.

Iren som ble fengslet i går, skal tilhøre dette asfaltarbeidermiljøet.

I løpet av fem uker i Norge har han opparbeidet seg fartsbøter for 90.000 kroner. - Jeg glemmer stadig at det er forskjell på kilometer og miles, er unnskyldningen hans.

— Det var rett og slett en dum misforståelse, sier den fartsblinde iren.

Ved over tyve ulike tilfeller ble forskjellen mellom kilometer og miles litt vanskelig å holde styr på.

Høyest registrerte fart var 114 kilometer i timen i 80-sonen. Prisen for misforståelsen er bøter på nesten 90.000 kroner.

Løslatt mot kausjon

— Problemet er at utlendinger som regel slipper unna, sier Haukeland, som nå ønsker å statuere et eksempel.

Han la ned påstand om fire ukers varetektsfengsling. Forsvarer Kai Wigum prosederte på løslatelse. Dommeren var uenig med begge.

Mannen fikk én uke i varetekt med mulighet til løslatelse mot kausjon.

For å unngå fengsling, må iren skaffe til veie 25.000 kroner.

— Kausjon blir knapt benyttet i norsk rett. Dette er høyst uvanlig, men det virker fornuftig i dette tilfellet, sier mannens forsvarer, Kaj Wigum.

GIR BLAFFEN: Britene skylder nær 700 000 kroner i trafikkbøter. Her viser en av dem at han muligens ikke tar det så veldig tungt.