— Det er ingen hemmelighet at jeg er veldig fornøyd med Bjørn Willberg Andersen som Varg Veum. Han har både personligheten, stemmen og dialekten som skal til i rollen som min privatdetektiv. Og han har imponert i rollen i fem radioteaterversjoner og i små innslag på NRK-tv, sier Gunnar Staalesen til Bergens Tidende.

Med den uttalelsen har Staalesen sagt sitt. Og han er soleklar i favør av Willberg Andersen. Han har imidlertid ingenting han skulle ha sagt når filmrollen besettes. – Avgjørelsen er utsatt til over påske. Og det står mellom flere. Bamse er blant dem. Jeg bare håper det ikke blir en som snakker en annen dialekt enn bergensk, sier Staalesen..

Anna Bache-Wiig

På Den Nationale Scene var det aldri tvil om hvem som skulle spille Veum når «Falne Engler» blir teater med premiere 28. oktober i år. – Bamse er den rette, bekrefter teatersjef Morten Borgersen overfor BT. – Og Anna Bache-Wiig blir Belinda Bruflåt, stykkets femme fatale, sier teatersjefen.

— Flere roller er ikke avklart ennå. Men det blir i alt 10, en rekke statister og et Bergen Beatorkester, bestående av 18/19 år gamle musikere av i dag. Rockebandaudition skjer i neste uke, sier Borgersen, og nynner allerede på «Brand New Cadillac», «Crying in the Rain», for ikke å snakke om Stones-låten «It's All Over Now»

Ikke som boken

— Handlingen foregår i 1986. Da møtes de gjenlevende medlemmene av Bergen Beatgruppen Harpers og Varg Veum i en begravelse. Og det blir minst en håndfull drap, med flashback tilbake til Bergen Beattiden på 1960-tallet, da gjennom musikalske innslag, forteller Staalesen, som har dramatisert sin egen bok fra 1989.

— Men tro endelig ikke at du vet hvordan det går – selv om du har lest boken, sier Staalesen. – Jeg har laget en ny slutt. Og mye annet er også endret. Blant annet spiller Anna Bache-Wiig en rolle som egentlig er to kvinner i boken, sier Staalesen og ser mot kvinnen som har slik suksess som Hedda Gabler på Trøndelag Teater for tiden.

— Du kan til og med få snakke østlandsk, sier Staalesen, selv om du var god på bergensk i «1900». – Jeg ler med masse kjærlighet av Bergen. Og gleder meg til dette, sier Bache-Wiig, som også har gjestet Rogaland Teater og «Guttaboys» på NRK-tv siden hun var på DNS sist.

— Det er faktisk min måte å markere Ibsen-året på dette, sier Staalesen. – Han var jo den største krimforfatteren. Det var han som ga modellen til det retrospektive plottet.

Bjørn Willberg Andersen gleder seg også, selv om premieren er på 47-årsdagen hans. – Det skal bli spennende å få Veum inn på en teaterscene. Nei, du får meg ikke til å si noe om en eventuell filmrolle, sier Bamse, og ser fortvilet bort på Gunnar Staalesen.

— Jeg har sagt mitt, sier Veums «far», som sammen med Willberg Andersen og regissør Nils Nordberg blir gjennomgangsfigurer i NRKs «Norge rundt» på langfredag. I anledning krimpåsken.

Publikumssuksess

— Det lukter publikumssuksess av «Falne Engler», Hotell Norge, Wesselstuen, Holbergstuen og andre kjente landemerker for bergenserne, dette, Morten Borgersen?

— Jeg frykter aldri publikum jeg, smiler Borgersen. – Det er kanskje min største feil, humrer han, og har to bestemte, avsluttede oppsetninger i tankene.

— Kan «Falne Engler» bli det første av flere dramatiserte Varg Veum-historier på DNS?

— Ikke meg imot, sier Borgersen, men jeg har også andre planer for Gunnar, uten at han vet det, smiler teatersjefen lurt. – Og så gleder det meg at DNS kommer med Veum før han blir tv og film, sier han.

— «Falne Engler» er nok den boken som egner seg best for teater. I farten kan jeg ikke komme på andre som så lett kan spilles, sier Staalesen.

Svenske Staffan Aspegren skal instruere «Falne Engler». Og scenografien og kostymene skal også svensker ha hånd om, gjennom Bengt Gomer og Camilla Thulin.

— Har valgt dem fordi de er anerkjente og flinke. Men det skader vel ikke å ha et litt annet enn et bergensk blikk på Varg Veum heller, sier Borgersen.

Bjørn Erik Larsen