TRULS SYNNESTVEDT

— Ja, vi kaller det en magisk forvandling av en barnehage, korer styrerne Jarle Viken og Børge Lindkvist.

I Unneland barnehage i Arna minner uteplassen i disse dager mer om en anleggsplass enn en barnehage. En magisk anleggsplass. Bak et beskyttende nettinggjerde ser 50 nyfikne unger at lekeplassen deres holder på å bli helt PysjPopBaluba.

— Jeg skal bli viking, sier fem år gamle Erik Stølås. Han sitter i den «gamle» barnehagesandkassen og bygger et nytt byfjell med en gul spade. Om et par uker får han både være viking, Tarzan og indianer på den mest spennende lekeplassen en femåring kan drømme om.

Akebakke gror opp

— Det første ungene gjør om morgenen, er å løpe til vinduet for å se hvor langt arbeidet med uteplassen er kommet, forteller Jarle Viken, ikke mindre spent enn ungene.

Det er bare en uke siden gravemaskinen stakk ståltennene sine i asfalten ved Unneland barnehage. Om to-tre uker har arbeidsfolkene fra Hadeland bygget den gamle skoleplassen om til et eventyr av en tumleplass i tømmer.

— Ungene skal få en sandkasse bygget som et vikingskip med årer, de skal få en fuglerededisse, vinterbygget hytte, grillhytte, balanseapparat, hengebro og klatrevegg. Og mye mer. Alt i tømmer og med den beste sikkerhet vi kan få, forteller styrerne.

Og som prikken over i-en gror en akebakke opp midt ute på den pannekakeflate plassen. Snart er asfalten også blitt til gress.

Uten lån

— Hvordan kan en foreldreeid barnehage makte et sånt løft?

— Ikke noe hokus pokus, det, forsikrer styrerne. Da barnehagen i det gamle skolehuset på Unneland ble bygget om og utvidet til barnehageåret i fjor, økte man samtidig kapasiteten fra 19 til 50 barn.

— Investeringen barnehagen gjør nå finansieres med kommunen og statens engangsstøtte til nye barnehageplasser, forteller Viken. Ikke fem øre er lånt.

— En annen forklaring på at dette lar seg gjøre, er at vi har bygget om et av kommunens gamle bygg, i dette tilfellet gamle Unneland skole, bygget i 1940, men nedlagt som skole i 1997.

Det var etter at skolen ble lagt ned, at barnehagen i skolens underetasje begynte å drømme om å rykke inn i hele huset. Det gjorde de i fjor etter lang tids planlegging og ombygging.

— Det samme kunne sikkert vært gjort mange andre steder, dersom man hadde sett potensialet i gamle, fraflyttede bygg, sier Jarle Viken, som selv har vært elev i skolebygget der han nå er en av barnehagestyrene.

For mange like lekeplasser

Både Viken og kollega Børge Lindkvist mener at mange norske barnehager er litt for A4 i utforming og innredning av uteplassene.

— Produsentene av lekeutstyr burde i større grad tenke variasjon. Selv så vi det som en utfordring å tenke annerledes, og fikk inspirasjonen til vår nye lekeplass gjennom det vi har sett i tv-programmet PysjPopBaluba. Det er firmaet bak dette lekemiljøet, NaturaNorge, som har skapt lekeplassen vår, forteller Viken.

Om to uker kan han invitere 50 oljebukser til baluba-premiere i barnehagen på Unneland.

VENTER: Håkon Åsheim (2 ½) er blant de 50 ungene i Unneland barnehage som venter på byens gøyeste lekeplass.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
GØY: Fireåringene Ida Marie Gangstø og Anna Viken gleder seg noe kolofenomenalt til den nye lekeplassen står klar om noen uker.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
MAGISK OMBYGGING: I disse dager bygges den gamle skoleplassen på tidligere Unneland skole om til en drøm av en lekeplass for ungene i Unneland barnehage.<p/>FOTO: ARNE NILSEN