Lukten av bål og nystekte pannekaker viser vei mellom regndråpene. Ytterst på utstikkeren ved Kystkultursenteret sitter en fargerik gjeng i regntøy og redningsvester og nyter lunsj. Laget ute.

— Urk, det ble litt mye røyk her, sier Ask Nåmdal (5) og går til siden mens han trekker luen opp fra øynene og spiser grillpølsen sin.

Nygrillete pølser og utestekte pannekaker er nesten blitt hverdagskost i Ladegården barnehage. Nesten hver dag får en gruppe av barna være med ut hit for å gå på oppdagelsesferd i fjæren.

Fiske, grille, bade, ro, leke.

— For oss som er en ekte asfaltbarnehage er det fantastisk å ha denne perlen bare ti minutter unna, sier styrer Elin Vik.

Sammen med ungdommen

Det er ikke bare barnehagen som benytter det friske, lille uteområdet. Plassen brukes også av «Motivasjon og mestring», en privat stiftelse som har tilbud for ungdomsskoleelever som har bruk for annet enn teori. Ofte finner ungdommen og barna på noe sammen.

— Veldig positivt, smiler Elin Vik. Snart skal de for eksempel bygge gapahuk sammen.

I dag er elever fra friluftsgruppen ved Åsane folkehøgskole her. De skal hjelpe barnehagen med å sette opp et par lavvoer.

— Vi prøver å få flere grupper til å få øynene opp for området her, sier lærer ved folkehøgskolen, Børje Møster og snakker varmt om aktivitetsmulighetene.

Mens noen av elevene setter i gang med lavvoarbeid, går et par av jentene bort til barna og inviterer med på rotur.

— Jeg heter Nikolai, og jeg har en kamerat som heter det samme som meg. Dette er en krabbefiskestang, og det der borte er en fiskefiskestang, forklarer Nikolai Golten Fiskeseth (5) nesten uten å puste inn, og viser den hjemmelagde pinnen med tau og klesklype. Den skal være med i båten.

Ro, ro til Sabeltann

Oselveren øses, fortøyningen løses og en tur på fjorden nærmer seg.

— Hvor skal vi ro til, da? Jeg vil ikke til Sabeltann i dag, sier en liten jente og veiver med klypefiskestangen.

Ungene ror nemlig av og til til kaptein Sabeltann. Eller Syden. Barnehagen får låne to oselvere av Kystkultursenteret, og er godt vant med havet.

— Det er verre med meg, jeg kan ikke ro, ler Lene Kristin Grøttveit (17). Heldigvis kan klassevenninnen det.

— God tur til København, hoier de som står igjen på land.

Vi går bort til bålet og varmer oss litt. Pannekakene smaker himmelsk. Nikolai forteller at han ønsker seg brannmann til jul.

— Ska eg si ka brannmann heter på engelsk? Fireman, sier femåringen alvorlig.

— Så flott! Skal du bli brannmann når du blir stor?

— Nei. Eg skal bli brannsjef.

Ah. Så fint kan små og store ha det en helt vanlig hverdag.

Forresten - går du til Pepperkakebyen på Galleriet, finner du både Kystkultursenteret og barnehagebarna - med redningsvester på.

PANNEKAKELUNSJ: Gjett om matpakkene får hvile når avdelingsleder Birthe Staaløy Blænes disker opp med nystekte pannekaker på bålet. Ask Nåmdal (5), Charlotte Fjærestad (4) og Maria Nesje Porten (3) (bakerst) nyter å spise i det fri. Regnet er det ingen som merker.<br/>FOTO: ARNE NILSEN