TOR KRISTIANSEN

— Vi bygger åpne haller uten søyler, opplyser Truls Lorentzen, Klostergarasjens daglige leder. Bilistene skal slippe å bulke sine blankpolerte doninger i utallige søyler de må sno seg rundt eller parkere inntil.

Hallene ruver

Fjellhallene ruver. Det er en opplevelse å vandre i de store hallene inne i fjellet midt i sentrum av Bergen. Vi vandrer på et dekke av grov pukk, men må forsere flere sølete partier forårsaket av dryppende vann. Store vernestøvler berger oss.

— Juni neste år kan bilistene komme i ballkjoler og smoking. Ikke et støvkorn skal de få på finklærne, forsikrer Lorentzen.

100.000 kubikkmeter fjell er sprengt ut. På det dypeste har anleggsarbeiderne arbeidet seg ned til 21 meter under havets overflate. Fortsatt er det mellom 20 og seks meter fjell fra fjellhallenes tak og opp til byens hus.

— Her er stabilt, godt fjell. Vi har fått mindre lekkasjer enn ventet, opplyser prosjektleder Tor Harald Haugen i Veidekke.

Støpearbeid pågår

Akkurat nå pågår arbeidet med å støpe bærebjelker inn mot fjellet. Mellom 10 og 20 mann er i sving. Når de tekniske installasjoner tar til om et par måneder, vil opp til 50 mann være i sving. Syv meter og tjue centimeter er det mellom hver søyle. De skal bære sidedragerne for 17 meter lange betongelementer som legges på tvers i hallene.

Klostergarasjen får tre etasjer med plass til i alt 940 biler. Den øverste etasjen med plass til 300 biler, klargjøres sist. Først skal veinettet ordnes og Håkonsgaten forlenges med Nøstegaten.

Vi legger merke til at sjaktene opp til utgangene ved Hotel Neptun og toppen av Markeveien alt er sprengt ut. Bare én sjakt, den som kommer ut der Iris Blomster lå, står igjen. Den skal sages ut ved hjelp av vaiersag.

Lyst og trivelig

Parkeringshallene blir 200 meter lange og får en høyde på 2,25 meter. Her skal bli romslig, lyst, trivelig og sikkert. Vaktsentralen skal stå i området mellom innkjøringen og utkjøringen.

To betongbiler står innerst i den ene fjellhallen. Veggene til et oppsamlingsbasseng for vann støpes. Vann som drypper inn i fjellhallene pumpes daglig ut. Hvis strømmen svikter, skal bassenget kunne ta imot vann i 48 timer uten at det oppstår problemer.

Juni neste år kan altså de første bilene parkere. Da skal alt stå klappet og klart, forsikrer Tor Harald Haugen.

STORT HULL: Åpningen fra Strandgaten begynner å ta form. FOTO: ARNE NILSEN

BALLSAL: Den store fjellhallen finpusses nå til parkeringsdekk for byens biler.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
BÆRENDE SØYLER: Sverre Helland (t.v.) og Tommy André Olsen ordner forskaling til bærende veggsøyler.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ