Egentlig skulle den stå bak Skansen gamle brannstasjon. I mars 2001 var ballbingen fiks ferdig og klar til bruk, en gave til Bergen kommune fra Trond Mohn, men ingen i strøket ved Skansen ville ha den. Den ble for stor og uestetisk, mente beboere og velforeninger.

Det var nok av nærmiljøer som ønsket bingen, men så lett er det ikke. Mange kriterier skal oppfylles, og det koster penger å plassere den.

Det hele endte med at bingen ble satt på lager. To og et halvt år senere har den endelig sett dagens lys igjen — på toppen av Sverresborg. Der blir den stående.

Ja til spontanaktivitet

Bingeplasseringen er et resultat av samarbeid mellom Grønn avdeling og Forsvaret.

— Endelig fant vi et hjem til den. Det er kolossalt viktig å legge til rette for spontanaktivitet, sier parksjef Sissel Lerum.

Bingen er en av 27 som Trond Mohn har gitt i gave til Bergen.

— Det er en kjempeflott gave å få, men en utfordring å plassere. Det skal jo være litt estetisk også, sier Lerum.

Kanskje ikke årstiden er helt den rette, men det er verdt å ta turen oppom. Denne ballbingen må være den med byens beste utsikt.

— Vi håper at folk vil begynne å ta i bruk området, og kanskje legge det inn i kveldsturen sin, sier prosjektleder for utvikling i Skifte eiendom, Nasjonale festningsverk, Sjur Frimann Hjeltnes.

Kanskje tai chi?

Hjeltnes og hans kolleger har flere planer for området rundt ballbingen. Den store plenen og trappene opp fra veien trenger blant annet en ansiktsløftning.

— Jeg håper vi kan sette i stand plenen også, så den blir brukt til mer enn lufting av hunder. Egentlig har jeg en drøm om at vi kan få satt i gang noe tai chi der oppe, sier Hjeltnes og drømmer videre:

— Tenk så flott hvis bergenserne kunne tatt litt morgentrim og strekk og bøy på vei til jobb. Det er jo en fantastisk utsikt der oppe.

ENDELIG PÅ PLASS: Til nyttår sto den nye ballbingen på Sverresborg klappet og klar til spill og aktivitet for alle. Få er klar over at den ligger der. Det er også flere planer for området ved siden av bingen. Kanskje blir det muligheter for tai chi der en stille morgenstund. <br/>Foto: EIRIK BREKKE