KJARTAN MÆSTAD

Nok en stille og rolig dag på stranden i Kuta går mot solnedgang. Balineserne rusler som vanlig ned hit for å nyte solnedgangen sammen med de få turistene som har stekt seg i solen, badet og surfet.

Blant dem er familien Christando fra Øst-Java som er på helgetur til Kuta. Christando må til stadighet rope ut og be barna komme nærmere stranden. Han snakker indonesisk, men betydningen er soleklar for alle andre enn ungene.

— Bombene hadde ingen betydning da vi besluttet å komme hit. Jeg tror ikke Bali vil bli utsatt for mer terrorisme, sier Christando.

Feller tårer

Det var utenfor to av de mest populære utestedene i Kuta to bomber eksploderte 12. oktober i fjor. 202 mennesker ble drept – de fleste australske - og flere hundre ble skadet.

Utestedet hvor den største bomben gikk av er fortsatt bare en stor, tom, inngjerdet plass. De lokale kaller stedet «Ground Zero» etter World Trade Center-terroren på Manhattan. Ut mot gaten er det et reist en høy vegg som er dekorert med frede-lige, hverdagslige motiver. «Tilegnet de uskyldige ofrene som mistet livet 12. oktober 2002» står det oppe i det ene hjørnet. Langs veggen er det pyntet med blomsterdekorasjoner. Det er hengt opp flere minnehilsener, noen av dem med bilder. Turister stopper opp, tar bilder av veggen og kikker inn på den tomme plassen. Innimellom er det noen som feller tårer.

Klar melding

En av dem som må tørke øyekroken er australske Michelle Triffet. Hun er på Bali for første gang sammen med venninnen Emily Minnucci.

— Jeg får lyst til å gråte! Det er utrolig at noe slikt kan skje, spesielt på Bali, sier Triffet.

Venninnene var en smule bekymret før de dro. Men vel fremme har de ikke tenkt så mye på terrorfaren.

— Jeg tror ikke det kommer nye bombeangrep her. Det som skremmer meg er måten balineserne kjører på, sier Triffet.

— Så du har ikke tatt noen forholdsregler?

— Jo da! Se her! sier hun og trekker en T-skjorte opp av handleposen hvor det står «Fuck terrorism» på ryggen.

God plass

Bombeattentatet i den indonesiske hovedstaden i sommer er en påminnelse om at terroren sannsynligvis ikke er utryddet. Den norske ambassaden i Jakarta ber nordmenn vise forsiktighet, spesielt på offentlige steder hvor mange vestlige oppholder seg, som utesteder og turistattraksjoner. Flere steder i Indonesia bør man være særdeles forsiktig, ifølge anbefalinger. Bali er ikke blant de stedene. Likevel bør de som har tenkt seg til Bali sjekke om reiseforsikringen dekker skader ved nye terrorhandlinger.

Det er mange turister som har funnet det best å holde seg borte fra Bali. Mange som livnærer seg av turismen hevder at turiststrømmen til Bali har gått ned med 80 prosent.

Det er ikke vanskelig å tro.

På en helt vanlig dag er Kuta Beach - selve turiststripen - alt annet enn overbefolket. Her finnes flere fra lokalbefolkningen som selger drikkevarer, saronger, leier ut surfebrett eller gir massasje oppe i skyggen under palmetrærne, enn vestlige turister i solsteiken. Mange spisesteder virker å være kraftig overbemannet. Store deler av dagen henger servitørene over rekkverket og venter på gjester.

Bølgemestring

Bølgene har imidlertid ikke avtatt noe siste året. For surfere fra hele verden har disse bølgene i mange år virket som en magnet. Selv med bare en brøkdel av turistene til stede, er det likevel hard kniving om de beste bølgene. Flere nybegynnere klager over at de hardbarka, erfarne surferne ber dem pelle seg bort.

Kuta er et flott sted å prøve surfing for første gang. Surfebrett kan leies for rundt 30 kroner timen. Dersom du trenger litt opplæring, er det flere som ligger under palmene og drar seg som gjerne instruerer så lenge man blir enig om prisen.

Men Bali er langt mer enn surfing, solbading og festing. Øyen er ikke stor, men inneholder et mangfold av muligheter. Hele spekteret av opplevelser som elverafting, helikopterturer, paragliding og gode dykkemuligheter for dem som er ute etter action. Bali har sin helt egen form for hinduisme som gjennomsyrer store deler av dagliglivet.

Made in Bali

Det er også mulig å gjemme seg bort fra nesten alt og alle. Legge turistmaset bak seg i Kuta og finne seg sin egen rolige krok. Selv om språket setter begrensninger, er det lett å få kontakt med balinesere som ikke omgås turister til daglig.

Ikke så langt utenfor kunstnerlandsbyen Ubud, et stykke inne på Bali, var bonden Made Ngambet på vei til rismarkene.

Men han byr straks på fersk kokosnøttsaft når han treffer turister. Karen er godt voksen, men fyker opp palmestammen lett som bare det. Vel nede igjen har han med seg fersk kokosnøtt. Med noen raske knivhugg er nøtten åpen, og bonden skjenker med et bredt smil. Konen Wayan Warti kan litt engelsk, men samtalen begrenser seg til høfligheter, hvor man er fra, og hvor turen går videre. Hva koster så kokossaften? Rundt en tier, klatringen inkludert.

FAREN OVER? Salma Christando (5) holder et godt tak i bading forbudt-flagget, mens broren Iban (8) tester badetemperaturen litt lenger ute. Barna er med familien sin på helgetur til fredeli-ge, men turisttomme Kuta. <br/> FOTO: KJARTAN MÆSTAD