Bakke har fått sterk kritikk etter at BT avslørte saken i dagens papiravis. SVs gruppeleder Oddny Miljeteig mener at ansettelsen vitner om «fullstendig sviktende dømmekraft», mens Aps Terje Ohnstad synes den er «åpenbart uheldig». Også Høyre er kritisk.

Hastemøtet i Bergen rådhus onsdag morgen varte i en drøy halvtime. Ordfører Gunnar Bakke ville etter møtet ikke si om han angrer på ansettelsen.

— Jeg har diskutert saken med gruppelederne, og vi er enige om å legge frem saken i forretningsutvalget ganske raskt, sier Bakke, som ikke ønsker å kommentere møtet ytterligere.

Forretningsutvalget i Bergen kommune behandler saker som har med bystyrets indre forhold å gjøre.

- Lett å være etterpåklok

— Jeg er forundret over at ordføreren velger å sette seg i en slik situasjon, og over at han valgte å holde dette skjult. Han burde skjønt at dette kom til å bli en sak. Ansettelsen burde vært tatt opp i forretningsutvalget, sier Senterpartiets Ove Sverre Bjørdal til bt.no.

Han var invitert til møtet klokken 09 i likhet med de andre grupplederne for partiene i bystyret, deriblant Trygve Birkeland (KrF), Tor Woldseth (Frp), Terje Ohnstad (Ap), Oddny Miljeteig (SV), Ragnhild Stolt-Nielsen (H), Mathias Furevik (Rødt) og Hans-Carl Tveit (V).

— Jeg har gitt ordføreren noen råd, men vi må gi ham handlingsrom til saken presenteres i forretningsutvalget, sier Bjørdal etter møtet.

— Hva har du sagt til ordføreren?

Ordføreren har tatt inn over seg at han her har feilvurdert.

Terje Ohnstad (Ap)

— At det burde vært en grundigere prosess i forkant. Da svarte ordføreren at det er lett å være etterpåklok og at han hadde undervurdert problemstillingen, sier Bjørdal.

På møtet sa Gunnar Bakke seg enig i at prosessen burde vært bedre, og at han har undervurdert problemstillingen. Bakke skal også ha bedt om en juridisk vurdering av ansettelsen.

— Ordføreren er helt klart tjent med å legge frem denne saken så fort som mulig, sier Arbeiderpartiets Terje Ohnstad, som også mener saken burde vært oppe i forretningsutvalget før ansettelsen.

— Jeg fikk inntrykk av at ordføreren tok inn over seg at han her har feilvurdert og burde søkt om råd først, sier Ohnstad.

- Kritisk situasjon

Etter møtet sa Oddny Miljeteig at hun fikk inntrykk av at ordføreren tar dette på alvor og at han lyttet til alle rådene gruppelederne kom med.

— Han er i en kritisk situasjon og det hadde han forståelse for, sier Miljeteig og legger til:

— Mitt råd til ordføreren er at han må komme seg ut av dette på en måte som gjør at verken han eller bystyret blir mer svekket, sier hun.

Hun har også et sterkt ønske om at denne prosessen skal gå så raskt som mulig

— Vi kan ikke ha dette hengende over hodet til verken ordføreren eller oss, sier hun.

- Uklokt av Bakke

Også Venstres gruppeleder Hans-Carl Tveit er forbauset over ordførerens fremgangsmåte.

— Dette virker som en uklok måte å gjøre det på. Det er klart at det er viktig for ordføreren å ha en sekretær han føler seg bekvem med. Men det betyr ikke at han kan ansette hvem han vil, sier Tveit til bt.no.

Han synes det er overraskende at ordføreren har ansatt sin egen nevø.

— Tidligere har jeg opplevd ham som ryddig i forhold til formaliteter, sier Tveit.

Neste ordinære møte i forretningsutvalget er onsdag om en uke, men saken vil trolig bli tatt opp på et ekstraordinært møte før den tid.

Hva mener du om ansettelsen? Delta i diskusjonen under!

KRITISK: SVs gruppeleder Oddny Miljeteig mener at ansettelsen vitner om «fullstendig sviktende dømmekraft».
MARIANNE NILSEN