TRULS SYNNESTVEDT truls.synnestvedt@bt.no

– Hva kan vi tilføre bakgården som gjør at bakgården tilfører byen noe? spurte studentene ved Bergen Kunsthøgskole.

Bakgårder med fragmenter av det urbane liv er utgangspunktet for utstillingen studentene nå viser i Rådhusets foajé.

Forslagene spriker kreativt fra plakatrom og bakgårdsteater til «moodroom», urbane oaser for stillhet og velvære – og regnvann tatt i bruk i mange varianter.

Et knippe funksjoner som overrisler bymiljøet, bokstavelig talt.

En utstilling full av idéer for byens bakgårdsentusiaster.

– Studentene har latt seg inspirere av regn og vann for å vise hvordan vår gjengse negative holdning til regnet kan vendes til noe positivt i bakgårdene, sier lærer Petter Bergerud

Sammen med professor Kazu Hanada har han ledet prosjektet som nå avrundes med utstillingen i Rådhuset, til inspirasjon for alle som har en flekk «på baksiden».

Vil inspirere – Vi vil gjerne inspirere hele bylivet med disse ideene, derfor ønsket vi å stille ut i et offentlig rom som dette, sier Bergerud.

Studentene som bidrar er de fleste knyttet til seksjon for interiørarkitektur og møbeldesign ved Bergen Kunsthøgskole.

I syv prosjektuker har de studert regnets virkning på byens topografi og overflater. Og hvordan det samme regnvannet kan transformeres til trivsel i byens mangslungne bakgårder.

– Regnet blir gjerne omtalt som noe negativt. Men studentene har prøvd å trekke ut kvalitetene i det og vri det til noe positivt, sa Bergerud da han slapp innfallene løs på bergenserne i går.

– Bergen har vann, men mangler arkitektur som tar opp i seg det Bergen har, sier en av utstillerne, Einvald Erichsen.

– Utstillingen skal gi en ny og annerledes opplevelse av regn, og er en hyllest til regnet, sier utstiller-kollega Randi-Helen Årrestad.

MONTERER: Anne Mette Prestegård (t.h.) får hjelp av Mathilde Dahl til siste finpuss av sin «bakgård», før utstillingsåpningen i Rådhus-foajéen går. (Foto: Gidske Stark)