Tre år gamle Seth Steine Rasdal har ikke mye krefter i dag. Men når Åse Strandenes kommer med pizzadeig lyser han opp. Et brett reguleres opp ved sengen hans. Seth griper kjevlen og bruker all sin kraft på deigen.

Drønnende host høres fra den lille guttekroppen. Feber anes i matte øyne. Han har vært inn og ut av Barneklinikken siden juli i fjor. For å hindre infeksjon er han isolert på rommet sammen med pappa Paal Rasdal. Næring får han intravenøst. For det meste ligger han rolig i sengen. Nå lokkes han til handling.

Betyr mye

— Når vi er her over lang tid, betyr det mye å få gjøre noe annet enn å se på tv, forteller Paal Rasdal. Han gir sønnen en hjelpende hånd med pizzalagingen. Seth smører selv tomatpuré utover og legger på noen skinkebiter. Så må pappa overta.

Førskolelærer Åse Strandenes driver Leketerapien ved Barneklinikken på Haukeland universitetssykehus sammen med kollegene Kari Skeie Liland og Reidun Pallesen. Tre rom fulle av leker, spill og formingsmateriale har de i tredje etasje. Når de ikke er på besøk hos de sykeste på deres eget rom, er det her det meste foregår.

Humor og aktivisering

I forskriften om barn på sykehus står det at barn skal aktiviseres og stimuleres under oppholdet. Kunsten å gjøre det på en god måte, er de tre erfarne førskolelærerne mestere i.

— Målet vårt er å gjøre oppholdet på sykehuset så positivt som mulig, sier Strandenes og Liland. Det de gjør er et godt supplement til behandlingen for å gjøre barn friske og gir dem større trivsel. Det kan også bidra til at rekreasjonstiden blir kortere. Med humor, omsorg og aktivisering veier de opp for noe av det vonde.

Plaster til Pippi

— Har du litt plaster? spør Jan Sindre Monsen. Pjokken tar seg av den store dukken Pippi. Alltid er Pippi så vill. Nå er hun på sykehus igjen. Jan Sindre ser at hun trenger litt intravenøst. I leken bearbeider han noe av det han selv har opplevd.

Førskolelærerne lytter til det barna sier, men overlater samtalen om barnets sykdom til legene. De kan best formidle det. Men leken er viktig for å bearbeide informasjon og opplevelser.

Noen barn farger salt med kritt og heller det opp i små glass fra sykehuset. Små kunstverk lages. Formingen er meget populær. Andre maler skrin og annet i tre. Her er tykt papir i alle regnbuens farger. På Leketerapien pleies det friske hos barnet.

Barnas fristed

— Leketerapien er barnas fristed. Her finnes ikke sprøyter. Barna får i stedet positive minner å ta med seg hjem, forteller de to førskolelærerne som vandrer rundt i fargerike blå og gule uniformer. Også her er de annerledes og veier opp i alt sykehushvitt.

I praksis opplever vi at det stemmer det de forteller. Syv år gamle Andrea Madeleine Simonsen fra Karmøy er innom Haukeland på kontroll. Hun bare må på leketerapien. Også hun gleder seg over å bake pizza

— For Andrea er dette kjempekjekt og en belønning for å reise til byen, sier hennes mor Siv Simonsen.

Pizzabaking har vært en stor suksess ved Leketerapien. Duften av nystekt, selvlaget pizza har skjerpet appetitten hos mangt et barn.

Seth Steine Rasdal venter tålmodig mens pizzaen stekes. I mellomtiden lager han litt spagetti. Grønn trolldeig presses gjennom hullene. Seth tar frem kniven og gleder seg over spagettien i bollen.

Der kommer pizzaen. Nystekt og varm. Seth lyser opp og ser bort på sin far. Han skal få smake. Også fedre trenger en oppmuntring.

BAKER: Uten å søle mel på dynen lager Seth Steine Rasdal sin egen pizza<p/>FOTO: JAN M. LILEBØ