— Det strømmer på med hus. De kommer i hovedsak fra folk som uansett hadde planlagt å levere i dag, men enkelte har også kastet seg rundt etter nyheten om hærverket. Noen har levert hus for andre gang, sier Steinar Kristoffersen, daglig leder i Bergen sentrum.

Saken fortsetter under videospilleren.

Han anslår at det i løpet av dagen har kommet inn 100 nye hus. Det trengs, siden 90 prosent av pepperkakehusene ble smadret natt til søndag. Bare smuler sto igjen da Kristoffersen og de andre arbeiderne kom på jobb i morges.

Politiet har fått inn flere tips i saken, men ingen er foreløpig pågrepet.

Har du tips i saken? Send SMS til 2211 eller skriv en e-post.

4000 meldt seg inn i gruppe

Saken har ført til et voldsomt engasjement, også på nettet. Facebook-gruppen «Redd pepperkakebyen!» ble stiftet søndag morgen. I 23.30-tiden i kveld hadde gruppen over 6400 medlemmer, og tallet stiger raskt.

Mange av innleggene på siden er skrevet av folk som vil bidra med nye hus, og oppfordrer andre til å gjøre det samme. Men det er også mange som ergrer seg over hærverket.

«Jeg elsker pepperkakebyen. Jeg gjør hva som helst.»

«Aldri har eg bakt et pepperkakehus alene, men om eg var i Bergen så skulle eg gjort et tappert forsøk. Bygg de som kan.»

«Solidaritet från andra sidan gränsen. Bygg ordentligt så ska jag se till att skicka några pepparkakor till kommunhuset.»

Også på bt. nos debattforum pågår en opphetet diskusjon, med over 200 innlegg så langt.

— Meningsløst

I pepperkaketeltet på Torgallmenningen i ettermiddag var det mange som stakk innom for å få bekreftet at det de hadde hørt, virkelig var sant.

— Dette er trist, aldeles grusomt og forferdelig. Jeg tenker på de stakkars ungene, sier Helga Sletvold.

Svært mange deler hennes oppfatning. «Trist, forkastelig, hjerteløst og idioti» er beskrivelser som går igjen blant dem bt.no har snakket med.

— Det er helt meningsløst å gjøre noe sånt mot et så koselig og godt tiltak, sier Rikke Bergesen. Sammen med Morten Hansen var hun innom for å levere et pepperkakehus i kveld.

— Jeg kunne ikke tro det, sier Eirik Hetland, som kom sammen med venner for å levere en pepperkakestall.

— Vi ble helt sjokkert og følte det var veldig viktig at vi kom ned for å erstatte noe av det som var gått tapt, sier Trude Hetland, Eiriks mor.

Artikkelen fortsetter under videospilleren

Imponert over engasjementet

Prosjektleder i Pepperkakebyen, Thomas Ottesen, har fått mange telefoner fra folk som ønsker å hjelpe.

— Alle uttrykker enorm skuffelse over at noen kunne gjøre noe sånt.

Både byrådsleder Monica Mæland og ordfører Gunnar Bakke har tatt kontakt i løpet av dagen. Det samme har en pensjonert baker, som lovet å sette i gang med 40 kilo pepperkakedeig, forteller Kristoffersen. Securitas har lovet å stille opp med vakthold så lenge det trengs. Allerede i kveld kommer det en vekter.

**Les også:

Næringslivet starter kronerulling**

Elever på dugnadsbakst

Også Sandsli videregående skole mobiliserer for å få Pepperkakebyen på beina igjen. Allerede i morgen klokken åtte starter de første elevene med bakingen.

— Vi har omdisponert en konditorklasse, og de begynner med pepperkakedeigen i morgen. Vi prøver også å få andre elever på matfaglinjen til å delta, sier elevinspektør Stig Hammersland.

Konditorelevene skal først og fremst bidra med de store byggene i Pepperkakebyen som ble ødelagt.

— Jeg regner med at vi skal lage Kjøttbasaren og den gamle brannstasjonen iallefall, sier elevinspektøren.

Skolen vudererer også å holde kveldsåpent en dag denne uken og invitere tidligere elever til innsats med kjevlene. I beste fall kan Sandsli videregående sette 100 elever i sving med pepperkakebakingen.

— Ungdommene må lære seg å snu om på planene sine. Nå er det bare å brette opp ermene, sier Hammersland.

Både Ottesen og Kristoffersen er imponert over engasjementet der ute.

— Det er helt fantastisk.

- Stoltheten vår

- Hvorfor vekker dette så stort engasjement?

— Dette er jo den største førjulsdugnaden i Norge. Det er en non-profit allmennyttig aktivitet, hvor inntektene går til gode formål for barn. Byen er skapt av alle dem som bygger. Dessuten er det tradisjon, den har eksistert siden 1991, sier Kristoffersen.

Gunnar Bakke, borgermester for pepperkakebyen, utdyper:

— Alle har positive opplevelser knyttet til pepperkakebyen. I tillegg kommer stoltheten av at vår pepperkakeby er betydelig større enn alle de andre, sier Bakke, som til vanlig også er ordfører i Bergen.

— Det skaper stolthet. Da vil du ikke at noen skal få lov til å ødelegge, sier Bakke.

Han sier han håper at synderne blir tatt, og krever en offentlig unnskyldning fra dem.

— Dette rammer så mange frivillige og barn. Jeg kan ikke forstå at noen kan se glede av å gjøre noe slikt.

Kan det åpne fredag?

Det er ikke første gang Pepperkakebyen vekker engasjement. For to år siden uttalte Kristoffersen at arrangementet skulle ta et pauseår fordi man manglet lokaler. Bergenserne tok imot nyheten med vantro.

— Det ble katastrofe. Vi ble nødt til å svinge oss rundt og fant lokaler på kort varsel, slik at det ble Pepperkakeby, forteller Kristoffersen.

Pepperkakebyen skulle etter planen åpne kommende fredag. Tirsdag vil det bli avklart om det fremdeles er mulig.

— Det er helt avhengig av hvor mange hus vi får inn. Vi trenger dem fort, sier Ottesen.

— Nå gjelder det bare å bygge, bygge, bygge, oppfordrer han.

Klarer vi å gjenreise Pepperkakebyen på en knapp uke? Si din mening her.

MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK