GURO ISTAD

Bryggen i Bergen: Vår stolthet, vårt ansikt utad. Men få bergensere bruker Bryggen. Den er liksom forbeholdt turister, innbiller vi oss. Men dersom du leter bak fasaden med nisser og julehus og lusekofter og tinntroll og tøyelger, kan du fort bli overrasket.

Her har kunstnere på rekke og rad etablert seg. Faktisk 33 i tallet, hvis vi tar med gallerier og Bryggen Kunstskole — ja, for de har faktisk en kunstskole på Bryggen. Visste du det?

- Helt dødt

Opp et skjevt smau og inn en stor, treg dør finner vi Margrethe Stinessen i ferd med å «kna» ferdig en bolle i keramikk. Hun er blant kunstnerne som har etablert seg i Bryggens indre gemakker. I dette huset har det vært keramikerverksted i 37 år. Stinessen har vært her siden 1998.

— Vi kunstnere her prøver å få liv i Bryggen igjen, opplyser hun.

Selv om det snart er jul, får vi nemlig gå temmelig uforstyrret på vår Bryggen-vandring.

— Det er enormt med folk her på sommeren, men i januar og februar er det helt dødt, medgir keramikeren.

— Egentlig er det litt godt at det er stille. Vi har tid til å sosialisere. Bli kjent med hverandre og drikke kaffe, synes Stinessen.

Men hun ønsker seg fremdeles flere folk hit. Sånn som det er nå, har kunstnerne som driver butikk, verksted eller galleri her, valgt å stengte enkelte dager i uken, og åpningstidene er ikke helt etter «normalen».

— Det er dumt, for folk kommer til stengte dører, og kommer kanskje ikke tilbake.

Men forsøk på å tilrettelegge Bryggen for bergenserne, har ikke vært så vellykket.

— Vi har forsøkt å dra i gang et julemarked, men uten suksess. Det er stygt å si, men jeg har egentlig gitt opp julen. Folk går på handlesentrene, sukker Stinessen.

Glad kunst

Videre inn i gemakkene vandrer vi forbi Bryggen Kunstskole, der undervisningen er i full gang. Inn et annet vindu sitter en dame og strikker. Bergen Steinsenter er gjemt bak en tung - og stengt - dør.

Men inne på en plass finner vi nok en åpen dør. Døren til Zumm Design. Her sitter Vibeke Øvstedal og designer og syr til små prinsesser. Kåper, kjoler, nattkjoler, vesker, luer, pulsvarmere, rosa kroner (!), rosa ballettdrakter og alt hva en liten prinsesse kan drømme om.

— Jeg jobbet faktisk på et advokatkontor, røper Øvstedal.

— Men jeg nådde et metningspunkt. Jeg ville gjøre noe kreativt arbeid.

Som tenkt så gjort. Nå designer og syr hun alt en liten jente kan drømme om.

— Ideen er å lage glade barneklær, smiler Øvstedal.

Glade klær, fra en glad kunstner i et variert kunstnermiljø, på en litt øde, men annerledes del av Bryggen...

<b>SKJULT TØFFEL: </b>Disse tøflene skuer ut mot et nokså øde smau. Et sted på Bryggen. FOTO: MARITA AAREKOL
<b>ZUMM, ZUMM: </b>Små prinsessedrømmer kan fort bli til virkelighet for dem som klarer å spore opp Zumm Design mellom nisser og troll på Bryggen.<p/> FOTO: MARITA AAREKOL