TRULS SYNNESTVEDT

Store og små. Høye og flate. Trekantene, firkantete og runde. Dyttet med roastbiff, skinke, ost, egg, kylling, kreps, laks og italiensk salat.

Bestiller du en «Bombay» får du en bagett stappet med kylling i karri. «UK» handler om egg og bacon, en «Bull» betyr saftig roastbiff. «Creol» betyr kreps-fyll.

Slik kunnskap er lunsjpensum for enhver student.

Og Jan Erik Lohne bak bagettbaren må svinge seg når studentene stimer inn fra Store Auditorium, for å få sin selvplukkede lunsjbagett, med Cola, Litago eller kaffe attåt.

«Du velger – vi smører», står det på skiltet.

– Bagett-konseptet er blitt en suksess, mener bestyrer Arvid Moe.

I fjor høst var Studentsamskipnadens matspioner på studietur til universitetene i Manchester og Nottingham. Der oppdaget de at studenter har sans for bagetter og italiensk brød.

– Trenden er helt klar, også i Bergen, sier Moe. Daglig håndlages det om lag 120 ferskinger i bagettbaren.

I tillegg til kjølediskens mylder av panini-sandwicher og ciabattabrød.

Knasende ferskt – Mmmmm, deilig, sier fotograf Rune Sævig da han testknaser seg gjennom en fersk creol-bagett toppet med kreps.

Samme sindige mann hever øyenbrynene i forbløffet begeistring ved ettersmaken av husets fersktappede appelsinjuice.

Vår egen brødskive med testomelett passerer også med glans, likeledes en velsmakende druejuice, som fargemessig matchet både de florlette blå gardinene, de blå stolene og det blå i taket.

Servietten vi dannet tørker brødsmuler med, forteller at Studentsamskipnadens cateringdivisjon driver tilsvarende studentkantiner et tjuetall andre steder i byen, så som på Alrek, Sydneshaugen, Realfagbygget, Høyteknologisenteret, HF-bygget, SV-fakultetet, Merinobygget og Dragefjellet.

Størst på Høyden – Vi desentraliserer, totalt tjueto steder er det blitt nå, hoderegner bestyrer Moe. Studentsamskipnaden driver Vestlandets største kantinebutikk. Kjøkkenet på Studentsenteret er det største.

Moe vil heller bruke betegnelsen kafé enn kantine om Samskipnadens suppestasjoner.

Kafé med studentvennlige priser.

– Og et fristed der det selvfølgelig også er lov å ta med matpakke, bedyrer han.

Det beste tilbudet, flaggskipet, er studentfrokosten – tre halve rundstykker med enkelt pålegg og kaffe eller te, til 16 kr.

– Ikke noe å si på det vel? mener han. Nei, bevares.

Smører matpakke Noen husker medbrakt fra hjemmekjøkkenet, men stadig flere lar seg lokke av dagdrømmen i disken. For eksempel Ingine Strømsøyen (27) fra Stjørdal, Eli Myrmel (22) fra Sande i Sunnfjord og Eva Helle Simmenes (24) fra Vaksdal har alle tatt den kalde turen fra Realfagbygget, for å la seg friste av bagettene i Parkveien.

– Vanligvis spiser vi i kantinen i Realfagbygget, men vi kunne ikke motså tilbudet om bagette&Cola for tjuefem kroner, innrømmer Ingine – eller var det Eli.

Kjøttkaker, selvfølgelig Av det varme slaget tilbyr studentkantinen en meny som vingler mellom favoritten kjøttkaker med ertestuing og risengrøt med rød saft til eksotiske ovnsbakte godbiter, pasta og tacoburgere.

– Sånn vil vi ha det. Et variert tilbud, sier Moe. Han har 25.000 potensielle studentkunder å ta hensyn til.

Hver dag er det varm mat å få til 35 kroner i kantinen. Det er matpolitikk. Samskipnaden tilbyr dessuten stamkunder et middagskort med 15 klipp, der du får gratis middag både på stasjon 10 og 15, pluss gratis drikke rett som det er underveis.

Og kantinen, unnskyld, kafeen, på Studentsenteret finner du luftig plassert i andre etasje, etter at du har svingt forbi El Salvador-standen, kaffebaren, Kvinnegruppas oppslagstavle og siste nytt om BSI Volleyball.

Med utsikt til Sandviksfjellet!

Fakta Byredaksjonen har vært på kantinebesøk ved en del av byens offentlige og private bedrifter, og i tiden fremover vil vi gi våre lesere fyldige og forhåpentlig velsmakende reportasjer derfra. Med vekt på miljø, priser og annet snacks. Vi begynte i Politihuset, var deretter i Sjaluppen på Haakonsvern, og besøker nå kantinen/kafeen i Studentsenteret på Nygårdshøyden.

Åpningstid: Kl. 10 til kl. 17.Priseksempler: Standard studentfrokost: Tre halve rundstykker med enkelt pålegg og kaffe/te: 16 kroner.Baguetter fra kr. 10 til kr. 30.Kaffe/Te: Seks kroner Spesialitet: Baguettebar.Varm mat: Ja.

Miljø: Kantine med kafépreg. Stor baguettedisk. Hyggelig betjening. Delikat og velsmakende mat. Stort sett rimelige priser. Behagelig stemning. Nesten fullt i 12-tiden. Utskilt røykeavdeling. Utsikt til Sandviksfjellet.

BAGETT-BAREN: Bagett med ost og skinke for Torunn Pettersen (t.v.), med kylling og karri for Monika Holand. Servert av Jan Erik Lohne.