Saken er et nytt eksempel på hva kutt i egenandeler fører til ved skolene. Foreldre og elever fortviler.

Saken om badehettene illustrerer skolens dilemma. For at ikke hår skal stanse renseanlegget i svømmehallen ved Rå ungdomsskole, må skolen pålegge elevene å benytte badehette. Nå kan ikke skolen lenger be foreldre å kjøpe badehette til elevene fordi skolen skal være gratis. Men skolen har ikke selv penger til å kjøpe.

— Skolen går allerede med underskudd, opplyser Tor Haugland, økonomileder ved Rå ungdomsskole. Selv om en badehette bare koster 30-40 kroner, blir det mange penger for skolen. Skolen må også ta i betraktning at flere elever vil trenge flere badehetter hvert år.

Påbudet om at foreldre ikke skal betale egenandeler, er skjerpet midt i skoleåret.

Elevene har allerede forstått at de ikke lenger kan pålegges å ta med badehette. Bare en av seks gutter brukte badehette da vi var innom svømmehallen i går.

— Jeg glemte min badehette hjemme, innrømmer Alexander Halvorsen i klasse 10 D. Han forteller at de fleste i klassen har kjøpt badehette, men færre bruker dem. Badingen synes han og Simon Johannessen er noe av det gøyeste de gjør i gymnastikktimene. Begge boltrer seg over og under vann.

— Vi kutter ikke svømmingen dette skoleåret, men når vi får ny åttende klasse til høsten, må vi kutte svømmetilbudet for dem ved skolen, sier Tor Haugland.

TRIVSEL: Simon Johannessen (med badehette og Alexander Halvorsen boltrer seg over og under vann.
FOTO: JAN M. LILLEBØ