Det er født hele 17 barn i de 24 boligene siden folk begynte å flytte inn i det nye byggefeltet på den lille fjelltoppen for tre år siden. Området kalles bare for klekkeriet på den lokale helsestasjonen i Kringlebotn.

17. januar. Emma er den første som melder sin ankomst, to dager før termin. Mamma sier hun er snill, glad og ene r gisk.

— Jeg tror det må være noe med luften her oppe, sier en av mødrene.

— Ja, eller kanskje det er fordi det er så kaldt på denne toppen, sier en annen.

Det gikk etter hvert så mange rykter om kribling i magen gjennom nabolaget at på et tidspunkt var det full forvirring om hvor mange som hadde noe i vente.

13. februar. Mats kommer susende ni dager før termin. Mamma sier han er et nattdyr, som spiser alt og aldri sover.

Men tiden og de ekstra kiloene avslørte etter hvert i hvilke boliger de små miraklene var i ferd med å vokse frem. I løpet av 2002 har hvert tredje par i nabolaget bidratt til å skape mer liv på lekeplassen.

12. mars. Jakob blir født fem dager før termin. Mamma sier han er en kjemp e blid morgenfugl.

— Er dere i stand til å snakke om annet enn amming og bleieskift i dette nabolaget?

Mødrene ser på hverandre og ler.

— Vi snakker en del om innredning også. Mange er i ferd med å innrede loftene for å få bedre plass, sier Jorunn Hestad Riise.

Kvinnene tror 2003 kommer til å bli lite fruktbart år, men de forsikrer oss om at i 2004 er produksjonen i gang igjen.

11. juni. Ida Maria kommer en uke for seint, men til gjengjeld tar fødselen bare halvannen time. Mamma sier hun er ve l dig snill og veldig sint. - Vi må bare bygge høyere og høyere hus. Det holder ikke å innrede loftet, sier Hege Alfstad.

Hege var den eneste av de åtte kvinnene som var førstegangsfødende i 2002. — Jeg snakker mer med de andre i nabolaget etter at jeg fikk barn. Vi merker at vi som har nyfødte holder veldig mye sammen, sier Hege.

1. august. Bettina følger kalenderen og kommer på termin. Mamma sier hun er frisk, livlig og bestemt.

— Det er veldig sosialt her oppe, spesielt om sommeren når det er fint vær, eller om vinteren når det er snø. Til sammen er det mer enn 50 unger på denne toppen, når vi regner med de barna som var født før familiene flyttet hit. Snittet er omkring tre barn per familie, så det er fullt liv, sier Birthe Ottesen.

10. september. Fødselen til Vilde blir satt i gang tre dager over tiden fordi mamma har fått svangerskapsforgiftning. Mamma sier hun er rolig og snill.

Om fem-seks år begynner de åtte barna på skole. I utgangspunktet hører de til Kringlebotn skole, men mødrene har et håp om at Indre Sædalen skole skal bli en realitet før ungene fyller seks år.

— Vi har liksom fått et godt argument for å få en ny skole nå, sier Lene Hodneland.

Åtte gode argumenter.

18. september. Silje Kristiane kommer kjapt og greit akkurat på termin. Ma m ma sier hun er fornøyd og skriker lite.

— Dette var som å komme opp i fjellandsby. Adressen ligger liksom litt fra allfarvei dette, sier taxisjåføren som henter meg etter babyintervjuene.

Hun synes ikke det er rart at parene på Helldalssåta har produsert så mange arvinger på så kort tid.

— Nei, de har vel ikke så mye annet å gjøre på her oppe, sier hun.

7. oktober. Hvis det ikke er kommet flere babyer siden vi var på besøk, er Sandra Helldalssåtas yngste beboer. Hun kom to uker før termin, og mamma sier hun er utålmodig og veldig, veldig glad i mat.

Mor i Helldalssåta boligsameie

KLEKKERIET: Åtte kvinner har fått babyer på Helldalssåta dette året. De er fra venstre: Olaug Stave Aasgaard med Silje Kristiane (3 mnd.), Anne Kari Øien med Sandra (2 mnd.), Lene Hodneland med Mats (10 mnd.), Hege Alfstad med Vilde (3 mnd.), Birthe Ottesen med Jakob (9 mnd.), Jorunn Hestad Riise med Emma (11 mnd.) og Hildegunn Bruvik med Ida Maria (6 mnd.). Eva Børve og datteren Bettina (5 mnd.) var ikke til stede da bildet ble tatt.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG