Se reportasje om gravskjendingen på btv

Det var søndag kveld at pårørende oppdaget hærverket på gravplassen ved Tveit kirke på Askøy. 134 graver hadde blitt vandalisert. Hærverket gikk mest utover barnegravene, men lykter, lys og dekorasjoner var ødelagte over hele kirkegården.

Da ni— og ti-åringen kom hjem etter hærverket ble de utspurt av foreldrene sin. Bakgrunnen skal være uforklarlige flekker med fakkelvoks på barnas klær. Politiet ble kontaktet av begge foreldreparene.

Nå skal de to unge guttene prøve å gjøre opp for seg.

– De har selv kommet med ønske om å få gjøre opp for seg gjennom forefallende arbeid eller liknende. Etter den voldsomme mediedekningen har de skjønt alvoret av det de har gjort, sier politibetjent Knut Nedreås ved Askøy lensmannskontor til bt.no.

Lettet over rask oppklaring I ettermiddag var guttene og foreldrene i møte med politiet og kirken.

– Her kom det frem mye positivt. Guttene angrer seg veldig. De bad om unnskyldning og tok presten i hånden, sier Nedreås.

Oddmund Sagstad som er administrasjonssjef for Askøy-kirken var også til stede på møtet. Han er lettet over at saken ble så raskt oppklart.

–Det er fint både for guttene og deres familie og de som har gravene sine der, sier han, men vil ikke komme nærmere inn på hva som ble sagt på møtet.

– Vi hadde en grei samtale med guttene. Hva som ble sagt på dette møtet er mellom oss. Fra vår side anser vi nå saken som avklart, sier Sagstad.

Glad det var barn

— Jeg tror det er en lettelse for de pårørende at hærverket ble utført av barn som ikke helt har visst hva de gjorde. Da trenger de ikke å være bekymret for at dette skal skje igjen, sier Nedreås.

Han er ikke overrasket over at det var barn som utførte ugjerningen.

— Det kunne vi se på måten det var utført på. De hadde blant annet kastet toalettpapir på en vegg.

Også Sagstad er glad for at det viste seg å være barn.

– Denne saken hadde vært mye vondere og vanskeligere hvis hærverket hadde blitt gjort av eldre ungdommer. Det virker som om disse guttene ikke helt har øynet rekkevidden av det de har gjort i gjerningsøyeblikket, avslutter Sagstad.

GRAVPLASS SKJENDET: Gravplassen på Tveit på Askøy ble skjendet i dag. Foto: Haakon Andersen
TRIST: Barnegraver er rasert på Tveit gravplass i dag. Foto: Haakon Andersen