En av Bergens best bevoktede rettssaker er i ferd med å avsluttet. Den pågått med svært mange bevæpnede polititjenestemenn som har stått både i og utenfor lokalene til Gulating lagmannsrett.

Syv menn står på tiltalebenken etter at politiet aksjonerte inne i Arnanipatunnelen 31. oktober 2012. Her fant de nær fem kilo amfetamin og ca. 40.000 Rivotril-tabletter i en av tre biler som var på vei mot Bergen.

Politiet mener stoffet kom fra Sverige.

Var ute på prøve

I formiddag la statsadvokat Benedicte Hordnes ned påstand om ti år fengsel for en svensk 32-åring, som regnes som hovedmannen. Han er tiltalt for å ha planlagt og organisert innførselen.

Hordnes la også ned påstand om 10 års fengsel for en 28-åring, som politiet mener skulle motta nær fem kilo amfetamin og ca. 40.000 Rivotril-tabletter i Bergen.

— Han var da ute på prøveløslatelse da de ble pågrepet og har også resttid å sone. Det gjør at påstanden hans blir på ti år, sier Hordnes.

Stoppet i Arnanipatunnelen

Men 31. oktober 2012 stanset bevæpnet politi tre biler i Arnanipatunnelen utenfor Bergen, hvor de fant stoffet.

Syv personer er tiltalt i saken og statsadvokaten la ned påstander om lange straffer på mellom seks og ni år også for de andre involverte i saken.

— Det er en profesjonell og organisert gruppe som driver en slik virksomhet, sier Hordnes til BT.

De er alle tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven.

Dyr rettssak

Fire av de tiltalte har i løpet av den åtte uker lange rettssaken også måttet svare for en lignende transport som ble gjennomført i juli 2012. Fem kilo hasj og en større mengde tabletter ble da overlevert til en bergensmann, mener politiet.

Flere av de tiltalte har tilknytning til et større kriminelt miljø i Sør-Sverige. Det samme miljøet var sentralt da svensk politi, som ledd i en større Interpol-aksjon, fant 150 kilo amfetamin i en leilighet i Gøteborg.

Opp mot 30 arrestforvarere og polititjenestemenn har blitt engasjert i vakthold og sikring under rettssaken. Hva prislappen blir på dette er ennå ikke klart.

AKSJONEN: Det var her, i Arnanipatunnelen, politiet slo til mot narkotransporten.
ARKIVFOTO: Remi Bø Presttun