Den 46 år gamle kvinnen fra Hordaland har denne uken stått tiltalt for å ha stått bak tre branner i Bergen sentrum 11. april i fjor.

Ingen personer ble skadet i brannene, men beregninger viser at de materielle skadene utgjorde mer enn 14 millioner kroner.

— Tilfeldigheter

Onsdag la statsadvokat Benedikte Høgseth ned påstand om syv års fengsel for den mordbranntiltalte kvinnen.

— Resultatet av brannene kunne fort ha blitt katastrofalt. Tilfeldigheter - som gunstige vindforhold og tidspunktet for brannene - gjorde at dette heldigvis gikk forholdsvis bra, sa Høgseth i sin prosedyre.

Onsdag avsluttes rettssaken mot den mordbranntiltalte kvinnen. Aktor Benedikte Høgseth (til v.) og forsvarer Linda Ellefsen Eide holder sine prosedyrer.
RUNE NIELSEN

Nevnte bybrann

Statsadvokaten dro paralleller til den store bybrannen i Bergen i 1916, hvor 380 bygninger brant ned og mer enn 2000 mennesker ble husløse.

— Hele kvartaler av byen kunne ha brent ned i denne saken, slik det gjorde i den store bybrannen i 1916. Bergen har vært preget av bybranner i århundrer. Det er et viktig perspektiv for retten å ta med seg også i denne saken, sa Høgseth.

Tennvæske og lighter

På rettssakens første dag svarte den mordbranntiltalte kvinnen ja på dommerens spørsmål om straffskyld for de tre alvorligste punktene i tiltalen.

De punktene gjelder påtenning av en bygård i Lille Øvregate 20 C, Bergen skolemuseum og det fredede kirkebygget St. Jørgen ved Lepramuseet.

Tennvæske og en lighter var alt hun trengte for å forårsake det som ifølge aktor kunne blitt en katastrofebrann.

Kvinnen meldte seg selv for politiet ikke lenge etter å ha tent den siste brannen i sentrum.

- Ville drepe flest mulig

I innledende avhør med politiet skal kvinnen ha sagt at hun ønsket å drepe flest mulig i brannene. Dette avhøret ble spilt av for retten tidligere denne uken.

Da hun forklarte seg for retten, tok kvinnen avstand fra dette utsagnet, og sa at hennes eneste mål var å komme i fengsel.

Aktor mener at den tiltaltes uttalelser i retten fremstår som konstruerte.

— Hun har et uttrykt ønske om at flest mulig skulle dø i brannene. Det mener jeg også at retten må legge til grunn, sa Høgseth, som også mener at brannene bærer preg av å ha vært planlagte.

Strafferabatt

I utgangspunktet mener Høgseth at en fengselsstraff på 11 år vil være riktig i denne saken.

Det at kvinnen meldte seg for politiet samme kveld, og tilsto på et tidlig tidspunkt, bør ifølge statsadvokaten gi uttelling i form av fire års strafferabatt.

Høgseth la også frem et samlet erstatningskrav på mer enn 14,1 millioner kroner mot kvinnen.

- Ikke planlagt

Forsvarer Linda Ellefsen Eide sa innledningsvis i sin prosedyre at hun er uenig i aktors påstand om at handlingene var nøye planlagt.

Eide avviser også at den mordbranntiltalte kvinnens forklaring i retten fremstår som konstruert.

— I sin første forklaring tli politiet, rett etter brannene, fremsto hun som snøvlete, uklar og ruset. Etter min mening burde aldri dette avhøret ha funnet sted, sa hun.

— Ildspåsettelsene var impulsive handlinger. Jeg mener at min klient klart skiller mellom drap og ildspåsettelse i alle avhør med politiet utenom det første. Og der var hun som sagt "ikke helt god", fortsatte Eide.

- For streng påstand

Forsvareren er imidlertid enig med aktor i at en lengre fengselsstraff er nødvendig i denne saken, men understreket at et utgangspunkt på 11 år er for strengt.

46-åringen har, ifølge behandlende psykolog i fengselet, hatt en positiv utvikling siden hun ble pågrepet.

— Når hun har trygghet, i form av mat, tak over hodet og samtalepartnere, så utgjør det en positiv endring som vil komme henne til gode senere i livet. Dette taler for en lang fengselsstraff, sa Eide.

Overfor BT antyder forsvareren at en straff på maksimalt fem år - inklusive strafferabatt - vil være passende.

Tok ordet

Kvinnen benyttet anledningen til å ta ordet rett før rettssaken ble hevet. Da beklaget hun igjen for de ødeleggelsene hun hadde forårsaket.

— Å tenne påbrannene var kun et stort rop om hjelp. Jeg hadde ikke ønske om å skade noen,ei heller å drepe noen. Dette må dere tro meg på, sa 46-åringen.