KRISTIN JANSEN

— Jeg er egentlig ikke bitter på han som har gjort dette. Jeg er bitter på psykiatrien som verken tok seg av datteren vår eller kjæresten hennes på en skikkelig måte, sier Vidar Opsal.

Han og konen sitter i sofaen hjemme i Fyllingsdalen. På veggen bak dem smiler Ann Mari fra flere bilder. Hun er mørkhåret, ung og søt.

Nå er hun død. Natt til 20. januar i år ble den eneste datteren til Vidar og Haldis Opsal brutalt mishandlet og knivstukket hjemme i sin egen leilighet i Loddefjord. Hun ble bare 35 år gammel. Hennes tidligere samboer og kjæreste er tiltalt for drapet. I dag faller dommen mot ham.

— Jeg skulle ønske at de hadde fått hjelp i tide, sier Haldis Opsal.

Ble syk etter gisselepisode

Historien om Ann Mari og sykdommen hennes begynner i 1987. Ann Mari er på besøk hos en venninne på Askøy. Plutselig dukker en ekskjæreste av henne opp. Han forskanser seg i huset og retter en hagle mot tinningen hennes. Mannen truer med å drepe Ann-Mari for så å ta sitt eget liv. Først etter syv timer klarer politiet å avvæpne mannen.

— Etter denne episoden begynte Ann-Mari å bli syk. Hun kunne sitte å se fjernsyn og være helt sikker på at alle i programmet snakket direkte til henne. Når vi spiste, krevde hun at jeg måtte ta en bit av skivene hennes før hun turde å spise dem selv. Ann Mari var redd for at noen skulle forgifte henne, forteller Haldis Opsal.

I august i fjor traff datteren mannen som nå er tiltalt for drapet på henne. Også han hadde store psykiske plager, og foreldrene fryktet at forholdet ville virke negativt på Ann Mari.

Skrevet ut etter en dag

— De ble stormforelsket. Vi kunne jo ikke si noe på det, men vi var redd for at han ikke var bra for henne, sier Vidar Opsal.

Forholdet går opp og ned. Flere ganger blir den nå drapstiltalte mannen kastet ut av leiligheten der de bor sammen. Det topper seg den siste uken Ann Mari er i live. Etter en krangel bestemmer hun seg igjen for å avslutte forholdet, og samboeren drar hjem til sine foreldre. Samme kveld prøver begge å ta sitt liv. Han blir skrevet ut av sykehuset etter en dag fordi han er for frisk til å bli overført til psykiatrisk avdeling.

Ann Mari har i utgangspunktet muligheten til å komme inn på Sandviken, men ombestemmer seg og blir hjemme hos samboeren, som nå er flyttet inn i leiligheten igjen.

Hørte om drapet på tv

— Jeg ble så forferdelig sint. Ann Mari trengte å komme på sykehus, men i stedet ble hun værende hjemme med sin syke kjæreste, sier Vidar Opsal. Foreldrene er skuffet over at ikke psykologen på Betanien ikke la større press på Ann Mari for å få henne til å ta imot tilbudet fra Sandviken.

I fortvilelse over situasjonen setter ekteparet seg ned og skriver et brev til ledelsen ved Hospitalet Betanien. Der gir de uttrykk for sterk bekymring for datterens forhold til samboeren. De er redde for hva som kommer til å skje videre; «Dette går ut over oss også, som er bekymret og lurer på når og tid og hva som skjer neste gang». De skriver også at Betanien nå har alt ansvar for datteren og «for konsekvensene av det som skjer videre».

Den 17. januar, tre dager før drapet, tar Vidar Opsal turen til sykehuset og leverer brevet personlig. De rekker aldri å få svar.

Tidlig om morgenen den 20. januar står Haldis opp, tenner seg en røyk og skrur på fjernsynet. Der kommer meldingen om at en 35 år gammel kvinne er knivdrept i Loddefjord.

Har ikke fått til å grine

— De viste bilder av en høyblokk. Jeg var urolig og nesten helt sikker på at det var henne som var drept, forteller Haldis Opsal.

Hun sitter hjemme og venter hele formiddagen. Etter noen timer ringer de fra Betanien. De er bekymret for Ann Mari, men vet ingenting. Først klokken halv to kommer politiet på døren. De forteller at datteren er stukket i hjel i leiligheten sin.

— Jeg gråt fire dager i strekk etterpå, sier Vidar Opsal.

— Jeg har ikke fått til å grine skikkelig enda, sier Haldis stille.

Ekteparet har hengt opp en lysende stjerne i rødt og gull i vinduet. I bokhyllen står to julekrybber i miniatyr. Snart er det jul, den første uten Ann Mari.

— Det blir en tomhet og et savn, men jeg vet ikke om det blir verre enn det har vært før. Det vonde er jo her hele tiden, sier Haldis Opsal.

Mannen hennes tenker stadig på at Ann Mari skulle blitt lagt inn på Sandviken da hun trengte det som mest.

— Kanskje hun kunne vært reddet da, men det får vi aldri vite, sier han.

SAVN. Snart er det gått ett år siden datteren til Vidar og Haldis Opsal ble drept hjemme i sin egen leilighet. I dag faller dommen i rettssaken mot Ann Maris tidligere samboer som er tiltalt for drapet. FOTO: RUNE SÆVIG
DØD: Ann Mari Opsal ble knivdrept natt til 20.januar i år.