• John Olav Nilsen ble angrepet først, sier kameratens advokat. Musikerens forsvarer ba om full frifinnelse.

Advokat Torbjørn Sognefest, som forsvarer John Olav Nilsens 23 år gamle kamerat, mener det er åpenbart at fornærmede begynte slagsmålet på Deli de Luca-kiosken i september 2013.

— Offeret skubbet først

— Det første som skjedde var at fornærmede skubbet Nilsen, slik at Nilsen måtte ta to skritt bakover. Det var altså fornærmede som først begikk en legemsfornærmelse. Da er det ikke lenger uprovosert, siden fornærmede begynte, sa Sognefest i sin prosedyre.

Deretter begikk 23-åringen en legemsfornærmelse, som han har erkjent, ifølge forsvareren.

— Min klient skubbet fornærmede. Det var ingen slag eller spark, men han satte seg oppå fornærmede. Han har erkjent legemsfornærmelse, men det er aldeles feil at det skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter. Vi er ikke engang i nærheten, sa Sognefest.

Overvåkingsbilder

John Olav Nilsen og kameraten (23) er tiltalt for vold mot en 29 år gammel mann på Deli de luca-kiosken på Torget. Musikeren må også svare for tyveri av fornærmedes telefon, og besittelse av amfetamin. Rettssaken begynte torsdag, og ble avsluttet i dag. Nisen kom en halvtime for sent da forhandlingene begynte fredag.

I retten ble det spilt av overvåkingsbilder fra kiosken, som viser at det raskt oppsto knuffing mellom mennene. Fornærmede havnet på gulvet, og bildene viste hvordan han sparket fra seg mens han lå nede, til tider med 23-åringen over seg.

— Må frifinnes

Begge tiltalte representeres av advokatfirmaet Elden. Nilsens forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide, mener klienten må frifinnes på alle punkter.

— Fornærmede sparket Nilsen to ganger i ansiktet så hardt at han begynte å blø og fikk en hevelse. Nilsen reagerte ikke med å slå eller sparke ham, men prøvde å få kontroll på beina. Da fornærmede rettet et kraftig knyttneveslag mot Nilsens hode, reagerte han med å slå tilbake. Nilsen ble utsatt for seks legemsfornærmelser fra fornærmede, og gjengjeldte disse med tre legemsfornærmelser, sa Eide.

Forsvareren mener Nilsen prøvde å stoppe slåsskampen mellom kameraten og fornærmede.

— Han blandet seg ikke inn i slåsskampen og hjalp ikke kameraten. Det er ikke slik at den ene holdt mens den andre slo og sparket, slik fornærmede forklarte. Det var Nilsen som prøvde å roe situasjonen. Vi så på overvåkingsbildene at han gikk flere ganger til den ansatte på kiosken og snakket med henne, sa Eide.

Hun kritiserte at politiet ikke har gjort noen analyse av pulveret som ble funnet på Nilsen ved pågripelsen, eller tatt blodprøve av musikeren. Aktor mener pulveret var amfetamin.

- Karakter av mishandling

Basketaket mellom de tre varte i flere minutter, og bildene viser at både fornærmede og Nilsen slo.

Aktor mener volden har karakter av mishandling.

— Det var to personer mot fornærmede, som var sterkt beruset. Han ble lagt i bakken, og hadde få muligheter til å forsvare seg og komme seg unna. Da han kom seg unna ble han lagt i bakken igjen og mottok flere slag og spark, sa aktor, politiadvokat Kristin Harstad i sin prosedyre torsdag.

Dommen er ventet fredag om en uke.

I RETTEN: Musikeren John Olav Nilsen møtte i retten med sin forsvarer, advokat Linda Ellefsen Eide.
RUNE NIELSEN