Rettssaken startet denne uken i Bergen tingrett. De fire var tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter.

Ifølge tiltalen slo og sparket de en tilfeldig forbipasserende ungdom ved endestoppet for Bybanen i fjor vår. En rekke vitner fortalte hva de hadde sett den aktuelle natten.

Rimelig tvil

— Jeg la ned påstand om frifinnelse, fordi forklaringene fra vitnene var for sprikende til å si hvilken rolle to av de tiltalte hadde hatt. Da er det rimelig tvil, og da skal man frifinnes, sier aktor Torunn Strand, politiadvokat ved Hordaland politidistrikt.

— Min klient er selvfølgelig lettet og glad over at aktor ba om at han ble frifunnet. Denne saken er et eksempel på skikkelig aktorarbeid, og den viser at det er forskjell å lese refarat av avhør og høre forklaringer i en rettssal, sier Arild Dyngeland, forsvarer for den en av 18-åringene.

— Ikke uventet at det ble slik. Min klient var på feil sted til feil tid, men hadde ingenting med volden å gjøre, sier Linda Eide, forsvarer for den andre.

Ung og ustraffet

For de to andre la hun ned påstand om straff. Den ene 18-åringen må sone 180 timer samfunnsstraff hvis Strand får gjennomslag i retten.

Han var også tiltalt for å ha slått ned en mann utenfor Exodus, i tillegg til å ha slått mannen ved bybanestoppet med en ølflaske i hodet.

— Han er ung og tidligere ustraffet. Dessuten var det spesielle forhold som gjorde at jeg ikke ba om ubetinget fengsel, sier Strand.

Ba om unnskyldning

For den andre ba hun om 30 dager betinget fengsel. Han innrømmet i retten at han skallet ned mannen som de traff ved endestoppet for Bybanen.

Begge de to tiltalte som innrømmet skyld, ba offeret om unnskyldning i retten.