Onsdag kveld kom 19-åringen inn på en bensinstasjon i Kanalveien, med et munnbind foran ansiktet. Med seg i bukselinningen hadde han et langt, spisst glasskår.

De ansatte på stasjonen ble skremt av opptredenen til 19-åringen, som skal ha oppholdt seg på bensinstasjonen i om lag en halv time. De varslet derfor politiet, som pågrep ham.

Senere har 19-åringen forklart at han hadde tenkt å rane bensinstasjonen, men at han ombestemte seg like før politiet kom. Det skal ha vært tanken på konsekvensene av å begå et ran som fikk ham på andre tanker, ifølge 19-åringens forklaring.

— Redd for å miste kontroll Tidligere samme dag dukket tenåringen også opp i vakten på politistasjonen, og ba om å bli varetektsfengslet. Til politifolkene i vakten ga han inntrykk av at han var bekymret for sin livssituasjon dersom han fikk være på frifot.

19-åringen har fortalt at han er inne i en periode med mye rusmisbruk og psykiske problemer, og at han er redd for å miste kontroll over seg selv.

Tenåringen er allerede tiltalt for et ran og et ransforsøk, etter at han to ganger på en uke skal ha slått til mot en kiosk i Kringsjåveien høsten 2008.

Han skal da ha truet de ansatte i kiosken med henholdsvis en pistol eller pistolkopi, og en kniv. Begge gangene skal han ha kommet inn i kiosken og sagt: «Give me the money».

Mannen ble varetektsfengslet, og senere løslatt.

19-åringen nekter straffskyld for disse forholdene, og for å ha forsøkt å svindle en mobilbutikk med et stjålet bankkort.

Han nekter også for nasking og innbrudd, men innrømmer at han ved flere anledninger har kjøpt eller brukt narkotiske stoffer.

19-åringen er også tiltalt for grovt skadeverk, etter at han i april i fjor tente på en bil i Vaksdal. Dette har han erkjent.

Ingen innvendinger Etter episoden onsdag valgte politiet å ta 19-åringen på ordet, og fremstilte ham i går for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

Politiadvokat Katrine Eikestad mener tenåringens egne forklaringer viser at det er fare for at han begår nye straffbare handlinger.

19-åringen samtykket selv til varetektsfengsling, og heller ikke forsvarer Egil Jordan hadde innvendinger.

— Min klient er i en sosialt vanskelig situasjon, og ønsker rett og slett å komme seg inn på et trygt sted, sier Jordan.

Tingrettsdommer Arne Fortun ga politi, forsvarer og siktet medhold i at det er fare for gjentakelse av nye lovbrudd. Dermed fikk 19-åringen viljen sin. Han er varetektsfengslet frem til saken skal opp for retten 1. februar.

— Vi konstaterer at retten mener det foreligger gjentakelsesfare, og har ikke innvendinger mot det, sier Jordan.