Statsadvokat Benedicte Hordnes ba torsdag Bergen tingrett dømme 57-åringen som står tiltalt for å ha knivdrept Tore Salamonsen (59) i en leilighet i Michael Krohns gate i mai i fjor.

Statsadvokat Hordnes mener 12 års fengsel for drap vil være en passende straff i denne saken, og at det er flere straffskjerpende elementer.

— Slik vi ser det, grenser drapet til å være overlagt. Dette var ikke en ren affekthandling. Han gikk opp for å hente kniven, ventet i sin egen leilighet, før han gikk ned og stakk. I tillegg mener vi de øvrige voldsepisodene i saken tilsier at straffen skal noe opp, sier hun.

- Husket ingenting

12 år er normalstraff for forsettlige drap i Norge. Av formildende omstendigheter nevner statsadvokaten blant annet det faktum at tiltalte har lavt funksjonsnivå.

Tiltalte og Salamonsen var naboer, og bodde i samme kommunale bygård i Solheimsviken.

I sin forklaring tidligere denne uken, sa 57-åringen at han ikke husker noe fra dagen drapet skjedde. Han understreket videre at han kunne ha hatt et epilepsianfall.

Ba om frifinnelse

Forsvarer Jostein Alvheim mener det hersker tvil om klienten hans faktisk var tilregnelig da drapet skjedde. To sakkyndige har i sin rapport slått fast at tiltalte ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og at han dermed kan straffes.

— Jeg la ned påstand om at han var psykotisk da dette skjedde, og at han derfor må frifinnes. Videre mener jeg at aktors påstand om 12 års fengsel er alt for streng. Den tar ikke hensyn til sinnstilstanden han var i denne dagen, sier forsvareren.

- Kan ha alkoholdemens

I retten denne uken kom det frem at tiltaltes hukommelsesvikt kan skyldes en form for alkoholdemens. To sakkyndige har konkludert at han har hatt et funksjonsfall de siste årene, og at han kan ha hatt nedsatt bevissthet da drapet fant sted.

- Evnen hans til å forstå konsekvensene av egne handlinger, er redusert, men vi vet ikke i hvilken grad, forklarte fagsjef Else Marie Løberg i retten.

De sakkyndige mente altså likevel at 57-åringen er strafferettslig tilregnelig.

Tiltalte har erkjent at han har i flere år har hatt et alkoholproblem. Han hadde en promille på 1,85 cirka to timer etter drapet.

- Stakk ham rett ned

57-åringen er også tiltalt for å ha forsøkt å skade en av dem som var til stede i leiligheten da drapet skjedde. Vitner har forklart at tiltalte stormet inn i leiligheten mens avdøde og to andre satt og så på tv.

— Han kom rett inn med en kniv og stakk Tore rett ned, forklarte en 51 år gammel mann da han vitnet tidligere denne uken.

Dom i saken er ventet i neste uke.