«Hiv alle telefonnumre til helvete. Sørg for at alle kvitter seg med alt som har med saken å gjøre», skrev 29-åringen fra varetektscellen. Han hadde fått vite at norsk politi var på vei til hjemlandet for å avhøre konen og vennene hans. Politiet tror planen var at fotballspilleren skulle komme dem i forkjøpet.

Litaueren kunne selv ikke kontakte familien. Han var nemlig ilagt brev— og besøkskontroll.

Brukt som bevis

Dessverre for 29-åringen kom brevet aldri frem til fotballspilleren. Våkne fengselsbetjenter fant nemlig konvolutten, og sendte den i stedet til Hordaland politidistrikt.

I går ble brevet lagt frem som bevis i Bergen tingrett. Litaueren er tiltalt for innførsel av store mengder narkotika til Bergen.

— Dette var hard kost, sa statsadvokat Jarle Golten Smørdal etter å ha lest opp det flere sider lange brevet i retten.

— Hvorfor skrev du dette?

— Egentlig var poenget bare å informere hvordan det sto til, svarte litaueren.

Han forklarte at han var redd for at norsk politi skulle skape problemer for familien hans i Litauen.

Statsadvokaten mener brevet er et forsøk på å fjerne viktige bevis.

ý Jeg ønsker ikke å prosedere saken i mediene, men når brevet legges frem i retten, er det fordi vi mener tiltalte blant annet har forsøkt å påvirke vitners forklaringer, sier Golten Smørdal.

Spaning

Den 14. september i fjor lå politispanere på lur i buskene ved Tennebekkvannet i Nipedalen. På parkeringsplassen like nedenfor halte tre litauere opp 12 flasker fra bensintanken på en Golf.

Politiet aksjonerte, pågrep de tre mennene, og beslagla flaskene. Det viste seg senere at politiet hadde gjort årets største narkotikabeslag ý 2,5 kilo amfetamin og 22.000 rohypnol-tabletter.

I leiligheten til en av litauerne, en 27 år gammel kokk ved en restaurant i Bergen, fant man senere også 345 gram kokain og 61 gram heroin.

To uker senere pågrep politiet også en 35 år gammel dørvakt fra Bergen. Statsadvokaten mener å kunne bevise at kokken og dørvakten har drevet omfattende narkotikahandel i lengre tid. Til sammen skal de ha tjent over én million kroner på salg av amfetamin.

Både dørvakten og kokken nektet i går straffskyld etter tiltalen. Det gjorde også føreren av Golfen, og den 29 år gamle brevskriveren.

Knebøy er tegnet

I brevet skrev 29-åringen at han fryktet å få fem eller seks års fengsel. Han opplyste i detalj hva han hadde sagt i sine politiforklaringer, og understreket betydningen av at familie og venner fikk beskjed om å si minst mulig.

Brevet ble skrevet den 24. oktober i fjor, kort tid før norsk politi skulle til Litauen. Dette bekymret tydeligvis 29-åringen:

«Be dem fjerne alt. Telefoner. Nummer. Alt. Det kan bli ransakelse».

I brevet omtalte litaueren fotballspilleren som en venn. De to er gamle kjente, og tilfeldigvis satt 29-åringen fengslet i samme by som kameraten spilte fotball.

29-åringen ga klar beskjed om at han ikke måtte besøkes i fengselet. Fotballspilleren skulle bare gi ham et signal.

«Samme dag som du får dette brevet må du stille deg utenfor fengselet klokken fem. Da er jeg alltid på rommet mitt. Stå på hjørnet og ta noen knebøy. Da vet jeg at alt er i orden.»

Fotballspilleren er ikke avhørt ettersom brevet ble beslaglagt før det nådde hans postkasse.

FIKK NYTT BEVIS: Brevet den 29 år gamle litaueren skrev til fotballspilleren i en norsk toppklubb havnet her, på pulten til statsadvokat Jarle Golten Smørdal (t.h).<p/>FOTO: KNUT STRAND