Se vinnerbildene!

På en dag som denne må det være lov å skryte, selv for en bergenser: Fotografene i Bergens Tidende høstet raust av premiebordet da det vi kan kalle NM i pressefoto ble avviklet i går. Det vil si, selve mesterskapet ble jo gjennomført gjennom hele fjoråret.

I går var det tid for premieutdeling. Ikke rart både en stolt sjefredaktør Einar Hålien, og en like stolt nyhetsredaktør Anne Gjerde, hadde tatt turen til Oslo Nye Teater i går ettermiddag for å være med på høytiden.

For her var det mye å klappe for.

– Håret gror

Det må vel være lov å si, som Arne Scheie stadig presiserer, at dette er stort, dere.

To gull, to sølv og en bronsemedalje til fotografene i BT-huset, denne gang.

Og helten selv, sunnfjordingen Oddleiv Apneseth, med den største av alle prisene: Selve Årets Bilde 2005. Det dramatiske bildet av de to frisørene som fortsetter sitt virke, midt i ruinhaugen eter jordskjelvet i Balakot, i Pakistan.

– Bildet viser at livet går videre, at håret fortsatt gror, og at menneskene beholder sin verdighet midt i alt det tragiske, sa Oddleiv til de mange kollegene som ville ha en kommentar etterpå.

Det er jo slik etter store prestasjoner, pressen vil gjerne ha en kommentar.

Vinnerbildet var med i en reportasje fra Pakistan som BT Magasinet trykket den 7. januar i år. Men bildene var tatt før nyttår, og kunne derfor delta i konkurransen om fjorårets beste pressebilde.

For øvrig vant frisørbildet også klassen for Natur og miljø.

Det er andre gang Apneseth vinner den prestisjetunge tittelen Årets Bilde. I 1994 gikk han til topps med et foto fra et mentalsykehus i Tuzla, Bosnia.

Sport og køntri BT-dominansen fortsatte i andre kategorier også. Klassen for Sport ble vunnet av Rune Sævig, som hadde fanget hoppentusiasten Nils Arvid Tillung i et svev på stuegulvet hjemme på Voss.

I klassen Mennesker fikk frilanser Vegar Valde annenplass med et verdig portrett av en pasient på Røde Kors Sykehjem i Bergen.

Håvard Bjelland, som er fotograf ved vårt Oslo-kontor, fikk sølv i klassen Dagligliv i Norge. Han ble premiert for et blinkskudd av den eksentriske bergensdamen og køntri-fantasten Siss Siljan, som bor i Enebakk.

I samme kategori tok Eirik Brekke bronse med sitt foto av den Brann-begeistrete nonnen Bertha på Maries Minde i Bergen.