BT gikk mandag kveld til topps i det som er en internasjonal journalistkonkurranse mellom alle medier i Schibsted-konsernet.

Med Janne-saken vant BT prisen for «Best Storytelling», i konkurranse med blant annet utvalgte innslag fra spanske, svenske og en rekke norske mediehus.

«BEST STORYTELLING»: Under Schibsted Journalism Awards mandag, tok BT-journalistene Ingrid Fredriksen og Ingunn Røren imot prisen.
Robert Eik

Sjefredaktør Gard Steiro er svært tilfreds med kåringen.

— Dette er selvfølgelig en viktig pris for BT. Janne-saken har fått mye heder og ære i Norge, men det er veldig gledelig å se at vi klarer å hevde oss i en internasjonal konkurranse. Her konkurrerer vi mot journalister i alle land der Schibsted er representert, sier Steiro.

«Mesterlig skrevet»

Juryens begrunnelse for prisen lyder slik:

_Bergens Tidende forteller historien om Janne - en kvinne i førtiårene som hadde en tragisk barndom. Fordi hun nå er hjerneskadet, er det opp til journalistene å avdekke hva som skjedde med henne. Ved hjelp av bokstaver, intervjuer, familiebilder og offisielle dokumenter setter journalistene sammen historien om Janne.

Mesterlig skrevet, historien er dramatisk og umulig å lese uten å bli beveget. Leseren blir drevet til å finne ut hva som skjedde og sakte gjenopprettes Jannes verdighet._

Henger med digitalt

Det er Ingrid Fredriksen, Ingunn Røren, Anne Hovden, Thomas Orten, Rune Sævig og Ronald Eliassen Hole som står bak Janne-saken.

Graveprosjektet vant også SKUP-prisen tidligere i år, Norges mest høythengende utmerkelse innen journalistikk. Janne-saken fikk også journalistprisen Gullparaplyen, Bergen Journalistlags gjeveste pris for god journalistikk.

OPPMERKSOMHET: Jannes historie har fått enorm oppmerksomhet. Saken er lest av over 1,1 millioner mennesker på nett.

Steiro mener at prisene som BT får nå, viser at mediehuset henger godt med i den digitale utviklingen.

— BT har vunnet mange priser i det siste, både for denne saken og årets nettsted. Dette er tegn på at vi klarer å hevde oss med den digitale gravejournalistikken vår. At vi leverer kvalitetsjournalistikk på nett er viktig for BT sin fremtid, sier han.

Takker Janne og Ronny

Selv om prisen handler om god journalistikk, handler den også om menneskene som utgjør selve saken.

Uten Janne Eliassen og broren Ronny, hadde det ikke vært noe Janne-sak.

— Vi må ikke glemme at denne prisen handler om dem. Det er først og fremst Janne og Ronny vi bør tenke på i dag, sier Steiro.

Dette er andre gang at BT tar hjem prisen for beste historie. I 2011 vant prosjektet «Døden på veien» samme kåring.