Annonsen på brann.no som fikk prosjektansvarlig i prosjektet «Med idretten mot homohets», Håvard Øvregård, til å reagere kraftig, har også versert på bt.no sine fotballsider.

Da ansvarlig redaktør i Bergens Tidende, Einar Hålien, ble gjort oppmerksom på at annonsen ble brukt på bt.no, ba han om at annonsen ble fjernet fra sidene.

Likte ikke annonsen

— Jeg likte den ikke. Den spiller på fordommer, sier Hålien til bt.no.

Han besluttet derfor å fjerne de annonsene i kampanjen som inneholdt setningen "Vil du lese om grisebønder og homser i Trøndelag eller ekte mannfolk i Bergen?".

Markedssjef i Brann, Kristian Jæger, viste til at annonseteksten er hentet fra en av Anne B. Ragdes romaner. Han ville derfor ikke beklage annonsen.

Fjernet annonsen

— At den er hentet fra en bok syns jeg ikke er et argument. Der står den jo i en sammenheng, men når den løsrives fra sammenhengen blir det noe annet. Da blir det mer at den spiller på fordommer mot homofili, sier Hålien.

Annonsen ble derfor fjernet fra bt.no sine fotballsider like før klokken 17.30 fredag ettermiddag.

Prosjektet «Med idretten mot homohets» er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Idrettsforbund, Norsk Folkehjelp og Landsforeningen for lesbiske og homofil frigjøring (LLH).

- Dette burde Brann også gjort

Prosjektleder Øvregård roser Hålien for å ha tatt en klar og umiddelbar avstand til annonsen.

Byråd for kultur, næring og idrett i Bergen, Henning Warloe, krever nå at Brann beklager seg .

— Det er et godt eksempel på hvordan en bør gjøre det, og et godt eksempel på hvordan Brann burde gjort det. Alle kan gjøre feil, og slikt kan skje uten at en mener det, men det som er avgjørende er at når en ser det så innrømmer en feilen og beklager det, sier han.

Han er skuffet over at Brann ennå ikke har unnskyldt annonsen.

— Det er uklar og dårlig kommunikasjon fra Brann sin side, og representerer ikke klubben på noen positiv måte. Jeg regner med at de ikke vil formidle en holdning om at homofile ikke er ekte mannfolk, slik annonsen indirekte antydet, sier Øvregård.

Han understreker at han regner med de Brann ikke har ment annonsen som homohets.

— Men når en blir gjort klar over det kan man ikke skylde på og referere til en bok, sier han.

Hva syns du? Er annonsen hets av homofile? Hvem har reagert riktig: BT eller Brann? Kommenter saken under!

HOMOHETS? Slik så annonsen ut, som fikk Idrettsforbundet og Norsk Folkehjelp til å reagere. Brann ville ikke beklage annonsen, mens bt.no har fjernet sin annonse.
Faksimile Brann.no