Bergen Student-TV står for produksjonen av sendingen.

Torsdag kveld går debatten om Bergen og kommunens forhold til omegnskommunene. Hvordan samarbeider kommunene egentlig, og hva kan gjøres for å skape en reell bergensregion, er noen av spørsmålene som tas opp.

Med i debatten er Monica Mæland, byrådsleder i Bergen (H), Trine Eilertsen, sjefredaktør i Bergens Tidende, Thorstein Selvik, finansrådgiver og samfunnsdebattant og Hogne Haugsdal, samfunnsplanlegger og næringssjef i Austrheim/Lindås.

— Trenger et formelt organ

Haugsdal etterlyser et formelt organ for bergensregionen.

— Vi er så mange kommuner. Når alle beslutniger blir tatt på kommunalt nivå, er det en utfordring å løfte det til et regionalt nivå. Vi har behov for å komme sammen og bestemme oss for en felles vei, sier han.

Selvik peker på store variasjoner i regionen med tanke på privat vekst, og at dette kan være en del av problemet.

— Det som kjennetegner gode regioner er at private sektorer fungerer godt. Det er deprivate markedene som utgjør næringslivet i regionen. Steder som Fitjar, Sund, Øygarden og Fjell opplever vekst, mens Bergen taper litt i forhold til privat vekst. Dette er naturlig, men Bergen må ikke bli en restaurant- og teaterby, sier han.

- Nr. 2-kompleks

Byrådsleder Mæland stemmer i, og mener at man må prate om hva som er bra med regionen og Bergen i stedet for å klage på hvor ille alt er.

— Å sitte og snakke om hjerneflukt er bare tull. Vi har et nr. 2-kompleks. Vi må heller snakke om det vi kan som ikke Oslo kan.

Hun nevner tre eksempler hvor Bergen og omlandskommunene går sammen og samarbeider:

  • Sykkel-VM: Vi er kåret til landets dårligste sykkelby, men skal likevel ha sykkel-VM. Det er helt vilt, men vi gjør det likevel.
  • Bergen skal bli en medieby, hvor private og offentlige aktører både fra bergen og regionene samarbeider.
  • Samtidsutstilling hvert tredje år.
  • Vi gjør ingenting av dette som rene enkeltkommuner, men sammen med private og nabokommunene våre.

Eilertsen på sin side, peker på manglende interesse fra Bergen sin side.

— En utfordring i regionen er at den er altfor fragmentert i ulike politiske beslutningsnivåer. Man kan kanskje si at ett reelt politisk nivå i regionen er urealistisk. Men hvis alle skal ha sitt lille av alt, vil man aldri få en helhet.

Saken oppdateres.