EINAR H.G. SPANG

I Modalen raver de nye linjemastene i landskapet. 35 meter over bakken mottas hiv fra helikopter. Med millimeterpresisjon manøvrer pilot Otto Grotlo moduler på plass.

Eivind Huse, Jarle Berge, Thor Lien og Svein Steinsland står i toppen av hvert sitt mastebein. Godt forankret med sikringstau i klatreseler og tungt lastet med utstyr.

De tar imot, fester raskt med festedorer og vinker helikopteret bort. Så skal 24 kraftige bolter inn i hver skjøt mens masten reiser seg.

Neste hiv kommer. Masten vokser. Nå er det traversen mellom de to mastesettene som skal på plass øverst.

Innleid veteran og instruktør for laget, Jon Stokkan, står i masten som skal ha første feste. For oss på bakken er det tilløp til dramatikk da Jon ser ut til å ta en vippetur med traversen. Men, han ror den fint inn og fester raskt

Når teamet har fått mer drilling skal en mast reises på en dag.

Prosjektkoordinator Harald Aakerholt i BKK Nett følger spent med. Linjetraseen på 3,5 kilometer er den første store kraftlinjen BKK monterer med eget mannskap. Linjen skal føre strøm fra og til det nye pumpekraftverket og Modal Koblingsstasjon. Budsjettet er 11-12 millioner kroner.

Nytt bein for BKK Nett

— Vi ønsker å bygge opp egen kompetanse på bygging av slike linjer. I dag er det ett selskap som i realiteten har monopol. Det liker vi ikke. I tillegg vil vi utnytte vår stab av kjempeflinke fagfolk. Dette er et forsøk, men du skal ikke se bort fra at vi i fremtiden kunne tilby også andre nettselskaper hjelp til montering, sier Aakerholt og roser karene for deres innsats og vilje til å arbeide på et helt nytt felt. 6. oktober skal ledninger og alt være klart til å få spenning på seg. Rundt årsskiftet regner de med at selve kraftverket kan gå i prøvedrift. Her skal vann som alt er brukt i strømproduksjon på kraftstasjonen på Steinsland pumpes opp i et ovenforliggende magasin. Det skjer når det er overskudd på vann og lave strømpriser. Når strømprisene er høye tas vannet ut som kraft.

Stolte over å få være med

— Vi er stolte over å få være med på dette. Vi er med på å skape verdier som samfunnet trenger, sier Jarle Berge mens karene tar seg en matbit mellom øktene. De andre er enige. De stortrives med jobben i høyden.

— I hvert fall i dag. Temperaturen er fin og solen skinner. Men, jeg skal hilse og si det kan være surt når temperaturen er under ti og regnet slår mot deg, er en annen samstemt kommentar.

Nå er ikke karene uvante med jobbing i høyder. Kraftmaster kjenner flere av dem godt fra arbeid med vedlikehold av linjer. Å skru sammen «monteringssett» fra Tyrkia er imidlertid nytt.

— Det er klart at du blir sliten - i første rekke i beina - etter en 12 timers dag på jobb. Men, du lærer deg å regulere hvor vekten kommer. Før hadde vi verktøyet bare i beltet, nå fordeler vi det i skulderstroppen og får bort noe av trykket på beina, sier Thor Lien.

Godt team en betingelse

Innleid arbeidsleder, Jon Stokkan, fra nystartede Opp Kraftledningstjeneste AS, berømmer laget - og laget beundrer hans kompetanse og erfaring.

— Vi jobber godt sammen, og trives i lag. Det er en betingelse i en jobb som dette. Vi må kunne stole på hverandre, og trener i å redde kolleger som skulle være uheldige. Du kan aldri vite. Her er det sikkerhet først, er alle enige om.

Yngstemann på laget er 19 år gammel Ole Andreas Dale. Han er lærling på andre året. Veteranene på laget er godt over 50.

— Jeg har lært mye, og liker jobben godt, sier Ole Andreas. Han er glad for at han på en knapp måned i mastebyggerbransjen ikke har blitt hengende i sikkerhetslinen.

— Men, du skal ikke ha høydeskrekk der oppe sier han, og ser mot toppen av masta.