• Nå må vi fyre med forurensende olje i stedet, sier Svein Skulstad i driftsselskapet Theodor Drift AS.

I Industrihuset på Møhlenpris gjør driftssjef i Theodor Drift AS, Svein Skulstad, sitt beste for at 60 leietakere ikke skal fryse i kulden.

— Vi har allerede vært nødt til å kjøpe inn småovner i dag for at alle skal holde varmen, sier Svein Skulstad.

Onsdag morgen måtte Skulstad sette på oljefyringen i huset, etter at BKK koblet ut 260 elektrokjeler i Hordaland. Disse kjelene driver sentralvarmeanleggene, og kan kobles ut fordi de har alternativ oppvarming som olje.

— Det har med vår nettsituasjon å gjøre. Forbruket er høyt. I tilfelle det kommer en feil, har vi tatt en forholdsregel ved å koble disse kundene ut på forhånd. Dermed kan vi unngå å ramme mange andre om det oppstår nettfeil, sa Nils Nesheim, driftsleder i BKK til Bergens Tidende onsdag.

Elektrokjelene har kapasitet til å bruke totalt 55 megawatt (MW) og har de siste dagene tatt ut mellom 20 og 40 MW.

— Normalt har strømnettet så mye ledig kapasitet at det tåler en stans i et stort kraftverk eller feil på en større ledning uten at kundene merker noe. Men når det blir såpass kaldt som den siste uken, er det ikke så mye å gå på. Da vil feil på en av hovedledningene inn til området vårt føre til et stort strømbrudd. Vi velger derfor å koble ut de kundene vi har avtale med for å frigjøre kapasitet i nettet, sier Nesheim.

Rekordmålinger

Og det ser ikke ut til at strømforbruket i Bergen blir noe mindre fremover. Onsdag morgen viste målinger en belastning på strømnettet på 1770 megawatt i BKKs forsyningsområde.

— Vi passerte maksimalbelastningen fra i går til i dag tidlig, sa kommunikasjonsrådgiver Ingunn Halvorsen i BKK til bt.no ved 10-tiden onsdag.

I fjor var den høyeste noteringen i desember på 1660 megawatt.

— Jeg ser ikke bort fra at maksimalbelastningen på 1810 megawatt fra januar i år kan bli passert hvis kulden fortsetter, sier hun.

Forurenset olje

Tilbake på Industrihuset på Møhlenpris, er Skulstad oppgitt over strømsituasjonen.

— Nå må vi fyre med forurensede olje i stedet. Slik er det når det ikke er nok strøm til oss, sier Skulstad.

Han sier at han har forsøkt å få inn andre energikilder uten hell.

— Jeg har blant annet forsøkt å få fjernvarme fra BKK og undersøkt muligheten til å bruke pellets, men begge deler er for dyrt, sier han.

Nå håper han at han klarer å holde de vel 20.000 kvadratmeter store lokalene varme.

— Jeg kan jo ikke bare skru av strømmen med 60 leietakere i huset. Men jeg er spent på hvordan det skal gå når temperaturene er nede i ti minus, sier han.

BKK er usikker på hvor lenge utkoblingen vil vare.

— Foreløpig inntil været blir merkbart mildere. Dette må vi vurdere fortløpende, sier Nesheim.