BKK opplyste klokken 19.30 lørdag at 23.500 av deres 180.000 kunder står uten strøm.

Les også: Askøy Energi håper alle får strømmen tilbake innen midnatt.

Verst er det for strømkunder i Nordhordland og på Sotra. Der har nemlig strømmen gått også hos de lokale BKK-sentralene. Det byr på utfordringer, forklarer kommunikasjonsdirektør Tonny Nundal.

— Det blir vanskeligere for de lokale kontorene å jobbe når strømmen har gått, selv om de har batteri-backup. Det er ikke vanlig at sonekontorene står uten strøm. Men dette er ekstremvær, sier Nundal til BT.

BKK er forberedt på at det kan komme enda flere strømbrudd. Områdene som er hardest rammet i tillegg til Sotra og Nordhordland er Os, Fana, Osterøy og Gulen.

1500 telefoner

På grunn av ekstremværet har BKK tre ganger så mange arbeidere i sving enn hva som er vanlig for å finne og rette opp feilene på strømnettet. Frem til klokken 17 i dag har kundesenteret mottatt så mange som 1500 telefonhenvendelser, opplyser Nundal.

— Vi har oppbemannet kundesenteret også, men vi klarer ikke ta unna alle henvendelsene, sier han.

Jobber på spreng

På BKKs beredskapskontor i Bergen jobbes det på spreng. Vanlig bemanning en lørdagskveld er to personer på vakt, men i dag er til sammen 15 personer i full sving. Elektromaskinister jobber på syv PC-skjermer samtidig, og retter flere strømfeil direkte fra kontorstolen.

— Vi har flere forsyningsveier og kan i mange tilfeller gi strømmen tilbake ved å koble om, forklarer loggfører Jon Inge Fjellstø. Han sitter med oversikten over alle de innmeldte strømfeilene.

Men strømbrudd som har oppstått på grunn av at trær eller ras har kuttet linjen, eller salt fra sjøen som dekker isolatorene og fører til kortslutning, må rettes fysisk av BKKs montører ute i felten.

- Tar tid

Men mørket gjør det vanskelig og i verste fall farlig for montørene å jobbe, forklarer Fjellstø.

— Nå er det bekmørkt der ute, og vi må sette sikkerheten til våre ansatte først. Flere av feilene kan vi først begynne å rette i morgen tidlig. Akkurat nå er situasjonen uoversiktlig og vi må derfor si at dette kan ta tid, sier han.

— Det er risiko for at dette kan ta tid. Det kan være noen må klare seg gjennom natten uten strøm, sier Jarle Hodne, kommunikasjonsrådgiver.

Strømkundene kan måtte risikere å vente fra noen timer til flere dager, alt etter hvor alvorlige feilene er, ifølge Nundal.

— Det kan bli langvarig noen steder, men vi jobber på spreng for at feilene skal løses så raskt som mulig, sier han.

— I morgen vil vi sette inn ekstramannskap for å rydde trær vekk fra linjene. Vi har avtaler med samarbeidspartnere som vil stille med to helikopter for å gjennomføre linjebefaring, sier Nundal.

 
Nordhordland uten strøm. På et mørklagt Frekhaug er det stearinlys og lommelykt som gjelder, mens lyset fremdeles er på i Salhus.
Vegar Valde